93 четения

Горнооряховката Елена Иванова събра 52 екопътеки в пътеводител

ГОРНООРЯХОВКАТА ЕЛЕНА ИВАНОВА СЪБРА 52 ЕКОПЪТЕКИ В ЦЯЛАТА СТРАНА В ПЪТЕВОДИТЕЛ. Четири от екопътеките са около Велико Търново и са отлична възможност за разходка през уикенда.

„52 екопътеки за всеки“ се нарича книгата на Елена, която има и собствен блог „Друми в думи“ за природни забележителности, исторически места и туристически маршрути, които пътешественичката е посетила.

Еменския каньон и Негованската екопътека, Зараповски водопад, Хотнишката екопътека и Христовския водопад е описала Елена в пътеводителя, пуснат на пазара от издателство „Сиела“. „Еменският каньон се намира до с. Емен, а реката, прорязала високите му скали, е Негованка и е приток на Росица. Екопътеката е изградена отдавна, но за жалост, не се поддържа. Въпреки това пак по нея може да се разгледа каньонът и да се стигне до живописния водопад Момин скок. Маршрутът започва в покрайнините на село Емен“, обяснява Елена, която държи да е преминала по маршрута и да е видяла с очите си докъде може да се стигне, преди да предложи приключението на приятели и непознати.

Така е запечатала и Зараповския водопад, който се намира до великотърновското село Вишовград. Той не е висок, но е пълноводен и мощен и водите му се събират в красиво езерце. Около водопада е обособена екопътека, където може да си направите пикник. Тя започва на една отбивка на голям, почти обратен завой по средата между селата Вишовград и Емен, казва още Елена, която много подробно е обяснила в пътеводителя си как се стига до всяка забележителност, къде е възможно човек да се заблуди и да се отклони от пътя.

Сред 52-те екопътеки, подходящи за туризъм, е и Хотнишката екопътека, която започва в покрайнините на село Хотница и се изкачва по скалите встрани от Хотнишкия водопад. „А това е най-високият водопад около Търново – 30 метра. Пътеката обаче е само около километър и половина и се изминава за около половин час, затова по нея могат да вървят и деца“, допълва авторката.

Четвъртото предложение на горнооряховчанката е Христовският водопад. Град Елена е отправната точка за това място. Елена Иванова много точно е дала маршрута и всички махали, през които се минава по пътя за водопада. „Пътеката започва малко след с. Буйновци, точно след един мост на завой. След завоя, от лявата страна на шосето, има широко място, удобно за паркиране. Пътеката е широка, кратка и много лека за ходене. Маркирана е и по нея се стига за около 20 минути до водопада. Водопадът е най-красив в периода на пълноводие – пролетта, и след обилни дъждове. Както вали сега, мястото е великолепно за разходка“, признава пътешественичката.

Елена е математик по образование, душата й обаче е душа на запален турист. Блогът й https://drumivdumi.com. е една от най-популярните страници за туризъм в интернет пространството, освен това вече е и награждаван и е в топ 3 в платформата БГ сайт. В него има повече от 300 статии за поне 500 прекрасни места в България.

Елена е родена в Горна Оряховица, възпитаничка е на ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново. Учила математика и в Софийския университет и сега работи като програмист. Разработва уебплатформи и сайтове. Работила е в БАН, където е имала късмета да участва в интересни и различни проекти. Отдавна вече не е в БАН, но интересът й към търсенето остава все същият. Създала е собствения си блог преди около две години.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!