Можем да станем данъчни само с помощта на телефона си

ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪПЛЪТИ В РОЛЯТА НА ДАНЪЧЕН ИНСПЕКТОР И ДА ЗАЩИТИ ГРАЖДАНСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ САМО С ПОМОЩТА НА СМАРТФОНА СИ. Над 50 хиляди души вече са изтеглили специалното приложение, с което могат да следят отчитането на приходи, нарушение на потребителските права и да сигнализират НАП, информираха от Териториалната дирекция във Велико Търново. Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска, или фалшива. Проверката става със сканиране на QR кода, който поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец.

Към момента около 50 000 касови апарата печатат такива кодове върху бележките, които издават. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства. Проверката става на две фази – първо се сканира отпечатаният на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

КЛИЕНТЪТ МОЖЕ ДА СРАВНИ ДАЛИ ДАННИТЕ В ХАРТИЕНАТА БЕЛЕЖКА И МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ СЪВПАДАТ, ИЛИ СЕ РАЗЛИЧАВАТ. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

One thought on “Можем да станем данъчни само с помощта на телефона си

  • 06.07.2019 в 14:01
    Permalink

    Поредни празни приказки и простотии. Досега не съм чувал за използване на фалшиви касови апарати. С приложението може да се провери дали бележката ВЕЧЕ е получена в НАП. Ако примерно няма обхват на касовия апарат, няма как да е изпратена в НАП. Това обаче няма нищо общо с истинска и фалшива.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.