Бизнесмен брои над 700 хил. лв. за земя под три старинни къщи в центъра на старата столица, ще ги превръща в елитен хотел

И Левон Хампарцумян продаде бившите офиси на Булбанк на Рейхат Рюстемов

ЕЛИТЕН ХОТЕЛ ЩЕ СЕ СТРОИ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА МЯСТОТО НА ТРИ СТАРИННИ КЪЩИ. За тях са платени огромни суми, но според брокери няма друг вариант в центъра да бъде получен качествен имот, върху който да се прави каквото и да било. Един от водещите бизнесмени в региона, който оперира в сферата на строителството и недвижимите имоти – Рейхат Рюстемов, вече е изкупил няколко знакови сгради и терени между улиците „Васил Левски“ и „Марно поле“, точно до бившия Дом на народната армия в старата столица. Последният, който му е продал обект, за да се реализира проектът, е Левон Хампарцумян в качеството си на главен директор на Уникредит Булбанк.

Сделката е за бившето представителство на Булбанк, което представлява триетажна сграда с площ на основите около 200 кв. метра. Само за нея са платени 297 хил. лв., сочат документи, с които „Борба“ разполага. От кметството в момента се задвижва и процедура за промяна на плановете и комасиране на имотите. Санкция за това дава и местният парламент на болярския град. Преди три – четири години предприемачът започва да окрупнява места зад бившия Дом на народната армия с намерението да направи хотел от висока категория. Първоначално той взема от синдик централната сграда, която допреди това е била собственост на арх. Йордан Нурков.

Запознати припомнят, че в недалечното минало покойният вече кмет на Велико Търново Драгни Драгнев отвори тук ресторант, който нарече „При стария кмет“, и го превърна в клуб на местните градоначалници. В момента в подножието му функционира кокетна сладкарница. Неотдавна Рюстемов е взел още няколко обекта. Последният е къща в съседство на бившата на Булбанк, също с площ от малко над 200 кв. метра на основата и три етажа височина. За нея пък е платил 220 хил. лв. Така само от имотите между улица „В. Левски“ и ул. „Марно поле“, където ще бъде бъдещият хотел, предприемачът се сдобива с близо декар, за който плаща над 700 хил. лв., сочат документите по сделките.

Близки до него припомнят, че това ще е вторият му хотел, като той вече купи един в Равда. Иначе Рюстемов, който е и баща на футболната звезда Бедри Рюстемов, притежава една от най-мощните инвестиционни компании – „Рей Би АС“, която в момента завършва няколко сгради на Скалния венец под парк „Дружба“.

Според запознати точно насреща на т. нар. „Улица на града“ също ще има хотел. Той ще заработи на мястото на един от големите ресторанти там.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

loading...

19 коментара за “Бизнесмен брои над 700 хил. лв. за земя под три старинни къщи в центъра на старата столица, ще ги превръща в елитен хотел

 • 16.07.2019 в 12:51
  Permalink

  Само да не се окаже хотел с минаре…..

  Отговор
 • 16.07.2019 в 13:15
  Permalink

  Да бе, да, направете и това – махнете хубавата сладкарница и дайте на Рейхат парцела за хотел… Не усещате ли, че Търново почва по нещо да прилича на Слънчака.. Хотел до хотела, а търновци ще пият кафе в лобитата на хотелите ли ?

  Отговор
  • 17.07.2019 в 13:17
   Permalink

   Живеех в тази сграда преди година на горните етажи, в малки стаи. Сградата е негодна, постоянно тече вода, зимата е адски студ, все някакви проблеми имаше, плъхове излизаха от дупката при водомерите. Идеята да се направи хотел е много по-добра с оглед на това че ако тази сграда се остави така, то тя е обречена пред пълна разруха. Със сигурност ще се получи нещо доста добро, когато прочетох сега че ще е хотел, разбрах че ще е добре с оглед на сериозността на хората.

   Отговор
   • 18.07.2019 в 0:39
    Permalink

    Явно затова струва 4 апартамента…

 • 16.07.2019 в 13:17
  Permalink

  И “Улица на града няма”. Има “Улица на глада”, но и нея вече я няма, защото половината сгради там са за офиси…

  Отговор
 • 16.07.2019 в 14:05
  Permalink

  Стила на града трябва да се запази. Всички рухнали къщи трябва да се възстановят или превърнат в МАЛКИ семейни хотелчета. Дано не загрозят района, но е добре , е ще се възстановят неизползваеми згради.

  Отговор
 • 16.07.2019 в 14:27
  Permalink

  Поредните красиви старинни къщи ще бъдат съборени. До десет години ще гледаме прекрасния си град само на снимки! Велико Търново изчезва пред очите ни!!! Голям зор да строи точно на пъпа на града, за да се прави на велик! И ако строежа прилича на грозилищата, които построи на скалния венец….. Силно се съмнявам да построи сграда в старинен стил. А дори и да опита, силно се съмнявам, че няма да бъде бутафория и кич….
  Къщите изчезват една по една. Само в последните 6-7 години около парка се събориха поне 6-7 къщи. До Алегро събориха къща и я направиха паркинг!!! По надолу преди години по тъмна доба събориха 4-5 красиви еднофамилни къщи накуп, за да построят грозния оранжев блок.
  Българщина!!!!!!!!!

  Отговор
 • 16.07.2019 в 14:58
  Permalink

  откъде се появи тоя , кой му даде парите ?

  Отговор
 • 16.07.2019 в 15:13
  Permalink

  Да комасира и Балдуиновата кула към парцела и ще стане прекрасен хотел

  Отговор
 • 16.07.2019 в 15:19
  Permalink

  Алчност и лакомия доведоха до превръщане на Велико Търново в посредствен провинциален град, какъвто никога не е бил!!!!

  Отговор
 • 16.07.2019 в 15:57
  Permalink

  Като виждам грозните им блокове вьрху скалния венец на парка се ужасявам от това,което ще построят…тьжно,

  Отговор
 • 16.07.2019 в 16:09
  Permalink

  Където и да си в стара Европа,никъде няма да ти позволят да събориш стари красиви сгради,за да построиш хотел особено в град с архитектурно асемблиране от векове!Всички които обикаляме Емропа най се удивляваме от красотата на малките кокетни улички с красивите стари сгради…едва ли някой се снима на фасадите на хотелите!

  Отговор
 • 16.07.2019 в 17:03
  Permalink

  Мощен бизнесмен? Футболна звезда?…..

  Отговор
 • 16.07.2019 в 20:00
  Permalink

  До всички мрънкалници за всичко: На първо място трябва да ви уведомя,че за мрънкане е група “мрън-мрън” във фейсбук.На второ място трябва да знаете,че парцелите са частна собственост и няма сила на света,която да забрани на някой да продаде имота си,единствено има регулация за типа на това,което ще сте построи там според останалата архитектура в района.На следващо място се налага да ви кажа,че тези къщи нямат никаква архитектурна стойност т.к. Стария град свършва до Пощата,старинните къщи са в района около Царевец,Самоводската чаршия,Варуша и главните улици Стефан Стамболов и както споменах Независимост!Успокойте се!На цялото нормално общество в този град ни е омръзнала вечното плюене на 10-ина човека по всичко!

  Отговор
  • 21.07.2019 в 19:52
   Permalink

   Ти сигурно си Звездичка Рейханова? За съжаление квартала около Марно поле бе “изтърван” нарочно, пробит и загуби очарователния си стил от началото на 20 век. Но трябва да имаш усет за история и наследство, за да се въздържиш да рушиш на всяка цена!

   Отговор
 • 17.07.2019 в 9:13
  Permalink

  Повръща ми се!!!! Този след 30 години няма да го помнят(не че сега го знаят), а поразиите които ще направи са неоценими. Защо питам продължаваме насила да си съсипваме града? За да може някой да си купи поредното скъпо автомобилно бижу с изкараните пари. А какво остава за града? А туристите, които са гръбнака на месната икономика, като ги изгоним- хиляди ще останат без доходи, за да може Рейхат да се чекне с изкараните пари. ПФУУУУ.

  Отговор
 • 22.07.2019 в 16:56
  Permalink

  УЖАС И БЕЗУМИЕ……….Рейха…..незнам си какъв…голям бизнесмен и какви футболни звезди………ужас………..кой го е грижа за зведите и футбола и какво общо има това, че чак вестника да го публикува. Ще видим какво л…….о ще направи в центъра….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *