Духовите оркестри в деветото издание на НФФ „Фолклорен извор” вдигнаха на крака зрители и гости

В деветото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор” за първи път взеха участие единадесет духови оркестъра, които мериха сили помежду си. Идеята да се съхрани тази част от българския фолклор така, че да бъде запазена и предадена за идните поколения, се оказа много ползотворна, а летният театър на свищовското село Царевец отново бе пълен със зрители, които се насладиха на уникалните духови изпълнения на музикантите. Докато журито определи най-добре представилите се измежду тях, духовите оркестри направиха общо изпълнение на сцената пред кметството, където се изви кръшно дунавско хоро, за радост на всички.

Награждаването беше особено вълнуващо, тъй като организаторите бяха предвидили медал и грамота за всички групи участници, показвайки специално отношение към изпълнителите на духовата музика. Кметът на Свищов и председател на сдружение „Фолклорен извор” Генчо Генчев удостои трите най-добри оркестъра с плакети и парични награди, които да подпомогнат дейността им. Първо място журито единодушно присъди на духовия оркестър от град Оряхово, носещ името на неповторимия български композитор, музикант, диригент и създател на няколко духови оркестъра Дико Илиев. На второ място се нареди духовият оркестър на Литаковската духова музика, а духовият оркестър от град Омуртаг зае почетното трето място.

Специална награда от името на БНТ връчи Даниел Спасов на изпълнителите на духова музика от с. Бутан, която им осигурява участие в предаването „Иде нашенската музика” по Българската национална телевизия.

За първи път в рамките на фестивала „Фолклорен извор“ се провежда и национална кръгла маса на тема „Традициите днес – мостове през границите“. Събитието е първо и за новооткрития Център за култура, образование и отдих в село Царевец, създаден по трансграничния проект „Традиция и танци – мост над река Дунав“, дейностите на който включват организирането и провеждането на събития от подобен характер.

В първия панел бяха беседвани темите за динамиката на традициите, местата на памет в малкия град като мостове или граници между миналото и съвременността, традициите и иновациите, както и темата за новите погребални традиции, които се променят във връзка с динамиката на времето.

Във втория панел на Националната кръгла маса бяха дебатирани интересни теми, като праисторическото наследство, знаците, обичаите и накитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.