11 четения

Рапсодия „Вардар“ ще огласи за първи път крепостта Царевец

НАЙ-ЯРКИТЕ, НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ И У НАС, И В ЕВРОПА, НО СЪЩЕВРЕМЕННО И НАЙ-БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРБИ НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ЩЕ ПРОЗВУЧАТ НА КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ в старопрестолния Търновград, официално признат за историческа и духовна столица на България. Симфоничният концерт, посветен на 120 години от рождението на композитора, наричан Патриарх на българската музика, ще бъде този петък – 30 август, от 21:00 ч. Музикалното събитие е част от афиша на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019.

Това е първият симфоничен концерт, който се провежда на историческия хълм от началото на културния форум през далечната вече 1985 година.

На откритата сцена в Царския дворец на Асеневци Русенската филхармония ще изпълни най-великото българско музикално произведение за ХХ век – „Рапсодия Вардар”. Публиката ще чуе още „Българска сюита“ и други от музикалните шедьоври на Панчо Владигеров.

Българската рапсодия „Вардар“ (1922 г.) и „Българска сюита“ (1927 г.) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в „Дойчес театер“ с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в немската столица.

Диригент на концерта ще е маестро Йордан Камджалов – един от утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика.

Специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музиката на Панчо Владигеров ще е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.

От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов подарък, както за публиката, така и за изпълнителите, ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне след края на концерта – в 23:30 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!