4 четения

Кметът Даниел Панов в отговор на питане: „80% от завършващите ученици в областния град отиват във вуз, 10% започват работа”

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМА СТАТИСТИКА ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЗАВЪРШВАТ СРЕДНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ. Но се опитахме да съберем малко статистика от Регионалното управление по образование, училищата, класните ръководители. Приблизително 80% от завършващите ученици продължават образованието си във вуз. Около 10% се реализират във фирми и предприятия и започват трудовата си кариера, която е свързана с образованието, придобито в училище. Това са ученици от професионалните гимназии по моден дизайн, по електроника, по туризъм. 2,5% заминават за чужбина или се връщат по родните си места, още толкова не могат да намерят реализация“, каза вчера кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов в отговор на питане, отправено от общинския съветник от АБВ Николай Илчев, свързано с политиката на Община Велико Търново за професионалната реализация на ученици и студенти.

Според търновския кмет десетки деца се връщат, след като са завършили образованието си в европейски университет. А тези, които все още учат някъде навън и придобиват знания в областта на медицината, информационните технологии, изкуствения интелект, в областта на биотехнологиите, културологията и историята, биха могли да работят по научни проекти с Общината, дори и да учат в други страни.

„Лично мое мнение е, че в последните няколко години тенденцията се промени. Ако допреди няколко години 60 – 70% от абитуриентите ни заминаваха да учат извън България, сега толкова остават тук”, коментира още кметът.

ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ ОБЯСНИ, ЧЕ ПРЕДИ 2 – 3 Г. ЕКСПЕРТИ СА НАПРАВИЛИ ПРОУЧВАНЕ ЗА ПРИОРИТЕТНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ В ОБЛАСТТА и в кои от професиите ще има недостиг на кадри и сега в някои гимназии има открити паралелки, в които се обучават такива бъдещи специалисти. „Оптимизирана е училищната мрежа, утвърдени са професии с оглед на икономическата ни политика за работни кадри. В Хуманитарна гимназия имаме професия „Изпълнител на термални процедури“, от тази година и „Лаборант“. Утвърдихме и професия „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“, тъй като такива кадри не достигат не само тук, а в цялата страна. Утвърдена е и професия „Техник по автоматизация на непрекъснати производства“ в СУ „Владимир Комаров“, в Старопрестолната гимназия има прием по съдебна администрация. В ПМГ успешно се развива професионалната паралелка „Приложен програмист“, в СУ „Емилиян Станев“ особено голям е интересът към паралелката по графичен дизайн. Професионалната гимназия по електроника предлага професии в сферата на високите технологии, Професионалната гимназия по туризъм – в сферата на леката промишленост, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия подготвя кадри за тази сфера“, допълни още инж. Панов. И припомни, че в града вече е възстановено Спортното училище. Отново работи и Медицинският филиал, който обучава медицински сестри и акушери.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!