martineli

martineli

Възложиха работното проектиране на Северен пътен възел

6000 автомобила дневно пресичат Арбанаси и минават през Старо Търново, вадят трафика извън града

 

ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ВЕЧЕ Е ВЪЗЛОЖИЛА РАБОТНО ПРОЕКТИРАНЕ НА ДЪЛГООЧАКВАНИЯ СЕВЕРЕН ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА ГРАДА. Проучването за изграждането му е още от 2017-а и е на Община Велико Търново, която получи доста пари за важни инфраструктурни проекти през последните години именно от правителството. Държавата вече ни даде 30 млн. за регионално депо за отпадъци, пари за ул. „Магистрална“, която не бе правена 35 години, Дъговия мост на Южния възел, прекия път от центъра към двата основни квартала – „Бузлуджа“ и „Зона В“, нов стадион, улици и т.н.

Новият Северен пътен възел поема трафик от над 6000 коли за денонощие, които се движат между Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица и са принудени да правят обиколки из областния център, за да изляза  на някое от трасетата от Републиканската пътна мрежа, информираха от кметството. По предварителни данни след работното проектиране за съоръжението ще се отпуснат между 8 и 10 млн. лв.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ СЕВЕРЕН ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО БЕ ПРЕДСТАВЕН ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНА ОТ „БОРБА“. Той ще се намира край крепостта Трапезица и едноименната жп гара в подножието на историческия хълм. Идейният проект е разработен от експертите в общинската администрация и предвижда големият инфраструктурен обект да отвежда транзитния трафик извън старата част и центъра на града. Чрез новата връзка след спускането от Арбанаси движението ще се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица ще се включва по главния път Русе – Велико Търново и оттам ще продължава към Южния пътен възел. Северният пътен възел ще позволи директен достъп до паркинга под крепостта Трапезица от главния път Русе – Велико Търново. Със сигурност ще финансира и бърза връзка специално за Горна Оряховица и Лясковец към Поликраище, където се събират двете магистрали – „Хемус“ и „Янтра“. Според управляващите, двата проекта са с голяма важност не само за жителите на региона. Главната заслуга за скоростната връзка пък е на депутата Явор Божанков.

Бързата връзка на Горна Оряховица и Лясковец към пътния възел край Поликраище, където се събират двете магистрали, ще е с дължина около 9 км. Скоростният път ще започва от надлеза до Долна Оряховица, ще заобикаля Поликраище и Първомайци и ще извежда трафика в посока сегашния главен път към Русе и възела с двете магистрали.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *