Орлин Димитров избра тротинетката пред другите видове транспорт

Мъжът е инициатор на основаването на общност от водачи на моторните електрически устройства в града

 

След като електрическите тротинетки завладяха София, Пловдив и Варна, отскоро се наблюдава навлизането им и във Велико Търново. Един от първите, които залагат на този алтернативен транспорт в старата столица, е 28-годишният Орлин Димитров. Той кара електрически скутер от близо два месеца и е категоричен, че придвижването по този начин е много по-приятно от това с кола, мотор или друго возило. Младият болярин споделя, че планира да кара устройството до първия сняг и след това с нетърпение ще очаква пролетта, за да се качи отново на тротинетката. Посочва, че с нея ползите за самия него и природата са много по-големи от придвижването с кола. Категоричен е, че този транспорт е по-икономичен, по-екологичен и лесно преодоляващ трафика. Орлин купил своя електрически скутер онлайн, като преди това имал възможност да изпробва същия модел.

„Много хора, които обичат да си угаждат, си купуват автомобили, на които да чуват двигателя, аз обичам да ми е тихо. Тротинетката ми позволява да чувам града около себе си и ако все пак се вслушам, мога да чуя трите фази на двигателя. Освен това с устройството успявам по-лесно да се справя с големите трафици, като минавам между колите. Разбира се, спирам на светофар, както всички останалите возила“, заяви Орлин.

Според него, да се кара тротинетка в по-малките градове, е по-удачно, отколкото в столицата, тъй като в София има прекалено много участници в движението и рисковете са на всеки ъгъл. По думите му, за да управляваш електрически скутер, не е необходимо да имаш шофьорска книжка, но трябва да си много съобразителен.

„Дори като водач на тротинетка ти си участник в голям ансамбъл от хора, като в танцов състав, и всеки има роля и я следва. На пътя е същото. Трябва да внимаваш за това кой е с предимство и да пазиш пешеходците, които не са защитени на улицата. На мен лично не беше трудно да овладея управлението на този скутер, балансът е сходен с този при каране на велосипед“, уточни Орлин. С тротинетката той успява да стигне до работа само за пет минути, докато, ако е с кола, му отнема около седем – осем минути, а пеш – 20 минути.

„Законовата норма за скорост на такива безмоторни превозни средства е 25 км/ч. Пробегът на устройство от среден клас е около 25 км с максимален номинал 25 км/ч“, обясни Орлин.

Всеки ден той зарежда батерията на устройството, а колко време ще издържи да кара, без да свърши енергията й, зависи от скоростта на движение и теглото на управляващия. Огромните плюсове са, че не се налага да плаща за гориво и тротинетката не излъчва вредни газове, които да замърсяват природата. Неудобствата пък са свързани с това, че също като мотористите и управляващите електрически скутери не са достатъчно добре защитени. Освен това тротинетките не могат да газят в сняг заради ниското си окачване и специфичните гуми.

Макар че Орлин се занимава се с роботика, няма намерение да прави модификации по свой вкус на устройството. „Не препоръчвам на никого да прави подобрения на скутера, защото модификациите пращат тротинетката извън законовата рамка и собственикът подлежи на санкции, включително на конфискуване на скутера до възстановяване на заводските настройки, което понякога е невъзможно”, заяви боляринът.

Младият мъж наскоро създал Фейсбук страницата „Елскутери Велико Търново“ и в нея се дискутират теми, свързани с устройствата. Планира да инициира различна среща с членовете на тази интернет общност и останалите хора в града, които карат такива моторни електрически, возила.

„Тротинетките са оборудвани със звънец, за да се предотвратят произшествия с пешеходци. Хората не са свикнали с този сигнал, защото не се ползва по предназначение, но с времето ще се научат и ще се оглеждат и така няма да се стига до инциденти“, допълва той.

Орлин вижда огромно бъдеще на този алтернативен транспорт, тъй като ползите от него са сериозни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

One thought on “Орлин Димитров избра тротинетката пред другите видове транспорт

  • 05.11.2019 в 14:38
    Permalink

    и къде я кара. По градската вело-алея ли ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.