122 четения

703 лв. събра спектакълът „Патиланци“ за апаратура в търновската неонатология

703 лв. е сумата, която беше събрана по време на благотворителния спектакъл „Патиланци“ във Велико Търново в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Средствата ще бъдат прибавени към дарените преди това от младоженци общо 3567 лв. за закупуване на видеоларингоскоп за Отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Апаратът е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант. През лятото бебешката реанимация поде кампания по набирането на средства за уреда, чиято цена е 5000 лв.

Благотворителното събитие се проведе в салона на МДТ „Константин Кисимов“ в старата столица в събота вечерта и бе посетено от стотици деца и техните родители. В залата присъстваха и много от вече порасналите пациенти на Отделението по неонатология в болницата. Едно от тях бе вече петгодишната Криси, която дошла на бял свят с тегло едва 2000 гр. Нейната майка Мария Кръстева сподели, че тревогите, които родителите изпитват в този критичен момент, са огромни и биха били облекчени, ако знаят, че неонатолозите са въоръжени с необходимата техника.

„Тук сме, за да подкрепим кампанията, защото значението й е огромно. От първите дни и месеци след раждането зависи дали бебето ще се развие нормално, за да порасне след това като пълноценен човек“, коментира тя.

Всяка година по света над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас техният брой е над 6000. В търновската болница през последните две години недоносените деца са около 10 – 11 процента. От началото на 2019 година до момента техният брой е 98. Отделението по неонатология е с трето ниво на компетентност, което позволява прилагане на своевременна грижа за тези малки пациенти.

Предстои създаването на национален регистър на недоносените бебета и утвърдена програма за проследяването им до седемгодишна възраст, за да се подобри не само преживяемостта, но и качеството на живот на недоносените деца.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!