Икономика

Чужди инвеститори от автомобилната индустрия и електрониката проучват старата столица

„ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ ОТ ЕВРОПА ПРОУЧВАТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЩИНАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИ БАЗИ, а в западната част на града се подготвя изграждането на технологичен парк. Компаниите са в сферата на автомобилната индустрия и електрониката“, съобщи кметът Даниел Панов по време на бизнес дискусия, организирана от „Капитал“ болярския град.

Форумът събра представители на бизнеса и предприемачи от целия регион, икономисти, финансисти, журналисти, хора от академичната общност и експерти в сферата на европейската солидарност. Пред тях Панов представи и намеренията за изграждане на технологичен парк западно от Велико Търново, който да бъде продължение на Западната индустриална зона. Вече се водят разговори с Министерството на икономиката за изграждането на инфраструктурата.

Специална част от дискусията бе посветена именно на развитието на сектора на високите технологии и аутсорсинга, както и предпоставките, които това дава за цялостния напредък на Велико Търново като икономически център.

Даниел Панов подчерта значението на общите усилия за развитието на региона и даде пример с доброто взаимодействие на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. „В новия програмен период общините ще могат да се обединяват, за да защитят по-мащабни европейски проекти. Това е ще подобри бизнес средата в целия регион. Със строителството на магистрала „Хемус“ и високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград се оформя изцяло нова икономическа зона, включваща както Велико Търново и съседните общини, така също Габрово и Севлиево“, добави Панов. Той акцентира върху преимуществата, които университетите дават на старопрестолния град, и предложи ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“ да се утвърдят и като национални центрове за преквалификация на кадри.

„Фокусът върху IT индустрията дава големи възможности. Хубаво е, че бизнесът, местната власт и кметът Даниел Панов гледат извън рамките на общината. Велико Търново е центърът, който ще издърпа цялата област“, коментира икономистът Петър Ганев. Той съобщи и добрата за старата столица новина – градът е с най-висока заетост в България за второто тримесечие на 2019 година.

Западната индустриална зона във Велико Търново бе представена като пример за целесъобразно инвестиране на европейски средства в подкрепа на бизнеса. Темите на разговора обхванаха и възможностите за професионално образование в старопрестолния град.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *