130 четения

Четири училища се срещнаха за първи път в състезание по иновации

ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“, ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГРАДОУСТРОЙСТВО „АНГЕЛ ПОПОВ“, ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ участваха в първия по рода си междуучилищен иновационен лагер. Домакин на състезанието беше учебната компания Boyаr dreams от гимназията по туризъм. Лагерът е част от Световната седмица на предприемачеството, която „Джуниър Ачийвмънт“ провежда в България вече 11 години. Казусът тази година беше зададен по примера на „Капачки за бъдеще“ и тийнейджърите трябваше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността, и отново да е с екологична, социална или социално-екологична насоченост.

Отборите бяха сформирани на случаен принцип, така че в екипите да работят ученици от различни училища. На случаен принцип бяха определени и менторите, които бяха студенти от специалност „Туризъм“ на Стопанския факултет от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, уточнява инж. Славка Проданова, която е учител в гимназията по туризъм и ръководител на учебната компания Boyаr dreams.

Първо място и наградата „Най-приложима идея“ получи разработката „Разделяй, рециклирай, реставрирай“. Тя е на Стефка Ангелова, която учи парково строителство в гимназията по строителство, Стелиана Димитрова от паралелката по информатика в ПМГ, Надежда Досева от гимназията по моден дизайн и Гергана Терзиева, специалност „Туристическа анимация“, от гимназията по туризъм. Техен ментор е бившият възпитаник на гимназията по туризъм Стефани Петкова, която сега учи туризъм във ВТУ.

Момичетата искат да опитат да събират кашоните, използвани от търговските вериги, хотелите и ресторантите, да ги рециклират и със събраните средства да възстановяват културно-исторически обекти.

Второто място отиде при екип „Алфа“ за идеята, наречена „Екокомплекс“. Отличието на отбора е за най-добра презентация, след като тийнейджърите са успели по блестящ начин да представят идеите си за това как може да бъде запазен въздухът чист. Тяхната разработка включва начини да бъде направена икономия на енергия чрез умно строителство, стимулиране на местни производители на различни видове стоки и строителство в обезлюдени райони, в които ще създават и нови работни места.

Третото място зае екипът „Екобудители“. Участниците в този отбор искат да формират екологичното мислене, обхващайки децата, родителите и обществото. Учениците са категорични, че когато работодателите осигуряват безплатна уикенд почивка на своите служители с екологична „мисия“, в която могат да се включат и техните деца – да почистят терен, да засадят дърво, да облагородят парк, идеята им ще се получи. Може да стане и когато в училищата се ползват водни дъски или чрез образователни видеа, които да разказват за интересните почивки с мисия. Екобудителите са получили и награда за „Идея с обществена полза“.

Отличието „Най-иновативна идея“ отиде при екип „Екологичен съюз“. Идеята на младите хора праща света към 2170 година, когато всички държави вече са обединени в Екологичен съюз, за да се справят с промените в околната среда, обхванали целия свят. Презентацията на тийнейджърите обаче започва от 2020 г., когато светът се учи да използва приложението TrashЯж, което с различните си мисии популяризира екодейности и стимулира производството и употребата на биопродукти.

Следващата среща на участниците е догодина, когато е финансовият лагер – 24-часов маратон в търсене на решения на финансов казус.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!