669 четения

Търновската община ще изгражда с 2,7 млн. лв. комплекс за социални услуги

Проектът обхваща четири нови сгради в Церова кория и бивша ясла в старата столица

 

В съответствие с Националната стратегия за дългосрочна грижа за възрастни хора и лица с увреждания и деинституционализацията на представителите на третата възраст Община Велико Търново предстои да изгради комплекс от социални услуги, изцяло финансиран по ОП „Региони в растеж“ с 2 760 000 лв. Той включва четири нови сгради в село Церова кория, които ще приемат обитателите на Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Пчелище и ремонт на бившата ясла на улица „Симеон Велики“ 3 в старата столица, където ще се обособи Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. В момента тече проектиране на двете нови социални звена, а след това разработките ще бъдат изпратени за финално одобрение от социалното министерство. Ако от ведомството дадат зелена светлина на проектите, сградите и ремонтът трябва да бъдат факт през 2021 година.

„Започваме едно сериозно начинание в сферата на социалните дейности. С реализирането на проекта ще подобрим значително качеството на живот на нашите съграждани, които изпитват затруднения в ежедневните нужди. Това е един от основните ни приоритети и политики на общинската администрация, да подпомагаме хората с необходимост от грижи“, коментира Мариела Цонева, началник на дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново.

„Проектът е съгласно Картата на услугите за подкрепа в общността и Картата за резидентните услуги. Целта ни е да осигурим съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на община Велико Търново. Според статистиката всяка второ българско семейство има проблем с възрастен, за когото изпитва невъзможност да обгрижва, и тези комплекси ще са в огромна помощ на тези семейства“, подчерта зам.-кметът на старата столица инж. Снежана Данева-Иванова.

Четирите къщички в Церова кория ще са едноетажни, всяка ще заема около 400 кв. м, разположени в общ парцел, но със самостоятелни дворни пространства. Сградите ще бъдат архитектурно оформени като единен комплекс, а към една от тях ще бъде изградена пристройка за кухня, която ще изхранва обитателите.

В къщичките ще бъдат преместени живущите в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Пчелище, тъй като институцията попада в първите 10, които държавата реши да бъдат закрити.

След ремонта на бившата ясла на улица „Симеон Велики“ 3 в старата столица пък звеното може да приеме 15 лица, чиито семейства нямат възможност да обгрижват. Центърът ще бъде обособен като самостоятелен обект, с отделен вход и двор, като в него ще има помещение за общо и индивидуално ползване и стаи за персонала. Той ще приема и лежащо болни.

„След като приключи изграждането на социалната инфраструктура, Община Велико Търново ще кандидатства по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за издръжка на услугите и персонала им. До 31 януари 2020 година трябва да подадем проектните ни предложения за разкриване на съпътстващата услуга към къщичките в Церова кория, в която потребителите да осмислят ежедневието си чрез трудотерапия, изкуство и т.н.“, заяви Жоро Ковачев, ръководител на проекта и експерт в общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Той подчерта, че потребителите на новия социален комплекс ще са представители на най-тежката целева група в сферата на социалните услуги. За тях грижи ще полага сегашният персонал на Дома в Пчелище. Директорката на институцията Ели Апостолова информира, че целият екип е съгласен да се премести в бъдещите къщички.

„В момента в Дома живеят хора с умерена и дълбока умствена изостаналост. Работата с тях е изключително трудна и специфична. Персоналът познава отлично всеки един от тях, което е резултат на взаимоотношения, градени с години, и без специалистите в новата социална среда няма как да се постигнат добри резултати“, коментира тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!