387 четения

Музеят представи книгата на Веселина Генова „Каранци“

 

Историческият музей в Полски Тръмбеш представи дългоочакваната книга на Веселина Генова „Каранци“. Изданието бе презентирано от директора доц. д-р Христо Харитонов. Авторката е бивш кмет на селото и в момента е председател на читалище ”Пробуда – Каранци 1897”. Занимава се и с различни обществени дейности и прояви, към които може да се причисли и писането.

Това е първата авторска книга на Веселина Генова. Трябва да се спомене, че вече има писана история за селото, но не с такъв обем и съдържание. Затова може да се отбележи, че книгата „Каранци” е единствена по рода си. Авторката заяви, че й отнело повече от 10 години, докато я напише, тъй като информацията е оскъдна, документите, които са останали, са изключително малко, а фактите много. Именно събирането и обработването на тези факти е отнело много време.

Голяма част от тях е получила от хора, които счита за живата история на селото, както и от съпруга си, на когото благодари за търпението. Не на последно място благодари и на доц. д-р Христо Харитонов за оказаната помощ. От своя страна той заяви, че тази книга е живата история на село Каранци. Полезно четиво за историци, археолози, както и за краеведи. Тя може да послужи като документална база, тъй като е събрала в себе си всичко необходимо, което трябва да присъства в книга – история за населеното място. Благодари на авторката за това, че е решила да представи своята книга именно в Исторически музей – Полски Тръмбеш, което е израз на уважение към самата институция. На събитието присъстваха кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, заместник-кметът Росен Русанов, председателят на Общинския съвет Маринета Йорданова, както и жители и гости на град Полски Тръмбеш.

За финал пред пълната зала авторката Веселина Генова сподели още, че е написала книгата „Каранци” с огромно желание и голяма любов. Макар да е срещнала много трудности и да е преминала през перипетии, тя се чувства удовлетворена от свършената работа и обещава, че ще продължи в същия дух и занапред.

Милен ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *