Спорт

Над половин милион лева инвестира Община Велико Търново в пряко подпомагане на спортните клубове

Единствено в старата столица поемат разходите на състезателите за медицински прегледи

535 500 лева залага Община В. Търново в „Бюджет 2020” за подпомагане развитието на спорта на територията си.

150 000 лева е субсидията, която ще бъде разпределена между спортните клубове по приетата от местния парламент методика за стимулиране на спортни постижения.

„Философията на Наредбата е да стимулира реалните резултати в детско-юношеския спорт. Средствата, които се получават от отделните клубове, на практика са показател за качеството на работата на треньорите през годината. Стимулират се класирания до 16-о място. Целта е парите да подпомогнат работещите клубове, а не тези, които събират такси и не развиват спортно-състезателна дейност“, обясни Георги Давидов, главен експерт в Община Велико Търново.

Клубовете са подпомогнати още с 60 хил. лева за медицински прегледи на състезателите. На практика Великотърновска община е единствената в страната, която спестява този разход на родители и спортни клубове. Прегледите се извършват в Спортния диспансер, като целта е те да са реални и да се правят от специалисти в спортната медицина, като здравният статус на децата е приоритетен.

33 000 лева са заложени за дейности, свързани с организацията и провеждането на състезания от национален и международен характер, толкова са и парите за масов спорт.

40 000 лв. струват общинските ученически игри и участието на отборите на областен, зонален и национален етап. За спортуващите хора със специални нужди са заделени 5 хил. лв., толкова са парите и за призьорите в анкетата за Спортист на годината.

200 000 лв. отиват за пряко финансиране на футболен клуб „Етър ВТ“, други 2000 лева са за женския отбор.

Средства за спорт и спортни пособия са отделени и за малките населени места на територията на община Велико Търново, в които има изградени детски центрове. По 350 лева получават Арбанаси, Дебелец, Балван, Килифарево, Беляковец, Ресен, Къпиново, Самоводене, Леденик, Шемшево, Миндя, М. чифлик, Пчелище, Ново село, Никюп, Присово, Шереметя, Хотница, Русаля и Церова кория. Селищата със стадиони пък получават допълнителна сума за издръжката им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *