521 четения

Отново ръст на болните от варицела в областта

34 НОВИ СЛУЧАЯ НА ВАРИЦЕЛА СА РЕГИСТРИРАНИ В РАМКИТЕ НА ПЕРИОДА ОТ 2 ДО 8 МАРТ В ОБЛАСТТА. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заболелите са с 9 повече спрямо последните седем дни в края на февруари. Най-много инфектирани има в старата столица – 17 души, следва Горна Оряховица с 14 и по един в Елена, Стражица и Свищов. Постепенното увеличаване на заразени с лещенка започна в средата на миналия месец, когато бяха отчетени общо 123 болни.

Медиците успокояват, че варицелата протича по-леко в ранна детска възраст, а първоначалните симптоми наподобяват тези на грипа – общо неразположение, отпадналост, главоболие. След това идват червеникавият обрив и повишената телесна температура. Ако обаче те са съчетани с кашлица, повръщане и световъртеж, вероятно става дума за нещо по-сериозно, затова задължително трябва да се търси лекар.

На аптечния пазар се предлага ваксина срещу варицела, която не попада в задължителния имунизационен календар у нас, но от началното на 2020 година е препоръчителна от Здравното министерство. По желание на родителите тя следва да се постави когато детето е на възраст от 11 до 14 месеца. За по-сигурна защита може да последва реимунизация, когато малчуганът е навършил година и четири месеца, и до две години.

Здравните власти са установили и двама инфектирани със скарлатина от Велико Търново. През февруари тази шарка е разболяла 8 души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!