449 четения

Хотелиери и ресторантьори изнемогват, искат освобождаване от осигуровки за пет месеца

Петър Стефанов: „Работата е паднала със 75%, гилдията прие декларация до премиера и финансовия министър”

 

СПЕЦИАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ДО ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТРИТЕ НА ФИНАНСИТЕ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, НА ТУРИЗМА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА И НА ИКОНОМИКАТА ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ Е ПОДКРЕПИЛА регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), съобщи нейният председател Петър Стефанов. Според него държавата трябва да се намеси и да подпомогне бранша заради изключително тежката ситуация, в която се намира, създадена от бързото разпространение на COVID-19 и тежките последици от нея.

„Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация с огромно притеснение наблюдава как епидемията от коронавирус и тревожната информация за разпространението му доведе до безпрецедентна вълна от анулиране на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения.

Част от членовете на БХРА информират за до 75% отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и развлечения се изпразниха, хотелите са пусти, а това вече обрича на пълен срив не само бизнеса във вътрешността на страната, а и летния сезон.”

От асоциацията настояват да се въведе за минимум петмесечен период, считано от март 2020 г., облекчение за работодателите по отношение на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата.

Освен това държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии и да контролира истерията, която стига до всички и по всички възможни канали, която в известна степен определяме и като спекулативна, искат още от БХРА.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!