Създават организация за купуване на агнешко месо директно от производителя

Въпреки извънредното положение, всеки, който желае да се снабди с родно агнешно месо за Великден директно от фермите, може да го направи и тази година, информира аграрният министър Десислава Танева.

„Имаме всичко, което се слага на трапезата за празника – българско производство. По отношение на агнешното месо, овцевъдите имат право да колят животните във фермите си, в присъствието на ветеринарен лекар. Такава бе практика и преди. За реда и за да не се струпват хора, ще следят от полицията“, уточни тя.

По думите й, много стопани имат договор за предоставяне на продукцията си с големите търговски вериги.

„Ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства на хипермаркети на територията на България, да обособят площ в обектите, в която да се предлага родна стока. Дребният производител трябва да може да продава в големите вериги“, подчерта Танева.

Министърът на земеделието допълни, че за качеството на артикулите следят стриктно работещите в Българската агенция по безопасност на храните. Служителите на ведомството ще проверяват дали в търновските обекти има и спекула на цените.

Танева призова още стопаните да уведомят своевременно Бюрата по труда колко служителите ще са им необходими за прибирането на реколтата, за да могат на време да бъдат обявени свободните работни места.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *