Образование

Гимназията по туризъм получи наградата „Ян Амос Коменски“

С НАГРАДАТА „ЯН АМОС КОМЕНСКИ“ Е ОТЛИЧЕНА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Призът е статуетка и 8000 евро.
Отличието се дава за всички инициативи, които гимназията е организирала и провела, свързани с Европейския съюз през миналата учебна година, както и започнатите през настоящата.
„Предполагам, че най-много точки сме получили за електронните пъзели на всички столици на европейската култура от 2007 до 2021 г., които децата изработиха. Започнахме от 2007 г., защото тогава и ние се намесихме в живота на Европейския съюз и стигнахме до 2021 г., защото до тази година са избрани столиците“, разказва инж. Славка Проданова, която е подготвила всички документи по кандидатстването в този конкурс.
Електронната игра изисква от децата да подредят пъзела на съответния град, избиран за културна столица на Европа, и докато правят това, те слушат типична музика за съответната държава. Един от пъзелите подрежда Пловдив, а музиката е тракийски танц, разказва още инж. Проданова. Възпитаниците на гимназията са правили такива електронни пъзели на всички европейски столици, в които докато върви играта, играещите виждат знамето на всяка държава, чиято столица подреждат, и слушат химна.
22 училища – по едно от всяка европейска държава, получават тази награда. Професионалната гимназия по туризъм кандидатства за първи път и е единственото българско училище, отличено с приза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *