7886 четения

„Шареният замък“ вече е готов, планират отварянето му от септември

Кметството ремонтира и улиците около забавачката

 

ПЪРВАТА СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО КМЕТСТВО В. ТЪРНОВО ПРАВИ, ВЕЧЕ Е ГОТОВА. Забавачката в кв. „Зона В“ струва 2,5 млн. лв., а качественото и предсрочно изпълнение е на старозагорската фирма „Рендстрой“. По план градината трябва да приеме 120 деца от септември и в момента за нея се набира персонал. Завършването на обекта идва по-рано с четири месеца, тъй като крайният срок за строителството бе декември 2020 г. От кметството инвестират и в направата на улица „Димитър Рашев“, откъдето ще е и основният подход към нея. Градината се намира между улиците „Венета Ботева“ и „Димитър Рашев“.

Преди няколко години от Общината направиха голям парк в съседство. Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва миналата година от сегашния градоначалник Даниел Панов. Парите са по общинската инвестиционна програма. Това е втората забавачка, правена в града в годините на демокрацията, като първата е частна – изградена от фирмата „Илстрой” в кв. „Слънчев дом”.

КОКЕТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА Е ПОЗИЦИОНИРАНА УМИШЛЕНО ИМЕННО В ТОЗИ КВАРТАЛ, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния квартал „Бузлуджа”. Градината е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя има пет самостоятелни, богато озеленени площадки, които вече се оформят и са отделени от парка и кътовете за игра в съседство. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като спортната, която е обща, е три пъти по-голяма. Към самата сграда са планирани и няколко вътрешни градини, тип английски двор. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м. Малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра. Комплексът е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

В МОМЕНТА СЕ ПОДГОТВЯ ИЗГРАЖДАНЕТО И НА ВТОРА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ЩЕ СЕ НАМИРА В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. Обектът също ще се финансира от местния бюджет, а строителството му трябва да започне, след като се реализират съответните процедури за избор на изпълнител. Де факто тя ще представлява нов корпус към съществуващата в момента градина „Здравец“.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

2 коментара за “„Шареният замък“ вече е готов, планират отварянето му от септември

 • 19.05.2020 в 10:52
  Permalink

  Голям парк? Няма голям парк в съседство! Има детска площадка с нищожен брой пейки! Не е трудно да се провери!

  Отговор
 • 22.05.2020 в 4:39
  Permalink

  И какво общо има със замък тази скучна четвъртита постройка, излязла сякаш от времето на социализма ?! По- добре да се смени името докато все още не е късно !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *