139 четения

Поздрав на Даниел Панов, кмет на Велико Търново

Уважаеми учители и преподаватели, ученици и студенти,

Уважаеми дейци на културата и изкуствата,

Скъпи великотърновци,

 

Часове остават до най-българския по своя характер празник – 24 май!

Денят на българската просвета, култура и писменост е неизчерпаем източник на национална гордост, на вълнение и истинско щастие. Всеки от нас си спомня за своя учител, за първите написани букви, за българската азбука – огромното наследство, което ни оставиха светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Буквите ни носят знание. Буквите ни ограмотяват и одухотворяват. Буквите обогатяват света, в който живеем. Чрез тях славната ни история оживява. Буквите събират минало, настояще и бъдеще в едно. Те пренасят през вековете заветите на предците ни и ни позволяват да градим бъдещето чрез силата на мъдростта.

Буквите, на които днес пишем, са българска, европейска и световна културна ценност. Днес 300 милиона души пишат на кирилица – тя е извор на просвета, култура и духовност за всички православни народи! Смело и с гордост можем да кажем, че България е дала много на европейската цивилизация, че делото на светите братя Кирил и Методий, доразвито от техните ученици и по-късно – от Търновската книжовна школа, е безценно!

Затова 24 май с право е наричан най-българският празник!

Дълбок поклон пред знайните и незнайни будители, даскали, книжовници, духовници и просветители, които винаги са били духовни водачи и са превели народа ни и през най-мрачните времена!

Признателност и поклон и пред Вас, уважаеми учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата. С огромния Ви принос днес Велико Търново гордо се нарича историческа и духовна столица на България! Градът ни е международен център на просветата и културния туризъм! Велико Търново е символ на българщината!

Благодаря Ви, че и в тези трудни времена доказвате, че образованието на децата на старата столица е на най-високо ниво, дори и чрез дигитални форми на обучение!

Бъдете здрави и все така обичайте Велико Търново и България!

Вярвам, че скоро отново ще можем да сме заедно и в делник, и в празник!

А на Вас, великотърновци, пожелавам здраве! Ценете буквите и не спирайте да четете!

Честит 24 май!

 

Даниел Панов,

кмет на Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *