Студенти от ВТУ се включиха в онлайн работилница за намаляване на хранителните отпадъци

ОНЛАЙН РАБОТИЛНИЦА ПО ПРОЕКТА „БЕЗ ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ“, ЦЕЛЯЩ НАМАЛЯВАНЕ РАЗХИЩАВАНЕТО НА ХРАНА, ЗА КОЙТО ПЪРВО „БОРБА“ РАЗКАЗА миналата есен, бе проведена в четвъртък сутринта. Събитието бе организирано от търновското сдружение „ВТ ИВЕНТС“ и асистент Олга Манчева-Али от катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проявата успя да провокира интереса на студенти от различни курсове, а фокусът на работилницата бе насочен към темата за редуциране на хранителните отпадъци от домакинствата и устойчивото ресторантьорство.

В рамките на работилницата бе представена информационна книжка, съдържаща полезни съвети за правилно пазаруване и съхранение на храната, различни рецепти, използващи в максимална степен хранителните продукти и предотвратяващи излишното разхищение на храна, както и възможността за компостиране у дома.

„Автор на съдържанието и илюстрациите в книжката е Милена Симеонова. Включени са и данни, предоставени от Роман Рачков от Българската асоциация по биологична защита“, уточни доц. д-р Ваня Димитрова, член на екипа на проектa.

Росен Василев от фондация „Биоселена“ пък представи проект „За храната“, целящ повишаване на информираността за намаляването на хранителните отпадъци. Той запозна студентите с данни за разхищението на храна в световен мащаб, както и за отпечатъка им върху околната среда.

Асистент Олга Манчева-Али представи интересно авторско изследване на тема „Възможности за постигане на устойчив ресторантьорски бизнес“ и възможности за намаляване на хранителните отпадъци в заведенията за хранене.

Имаше оживена дискусия по темата, а след това студентите решиха тест от сайта на „Биоселена“ – „Невидимата страна на храната“, и показаха завидни знания по темата.

Предстои представяне на книжката и пред по-широка публика.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *