Доц. Милен Михов дари книги на училището в Самоводене

 

КНИГИ ЗА УЧИЛИЩЕТО В САМОВЕДЕНЕ ДАРИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ – ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ВМРО ДОЦ. Д-Р МИЛЕН МИХОВ. Личното му дарение съдържа всички 17 са задължителни за учениците от 1 до 7 клас заглавия в списъка за четене през лятната ваканция. Някои от творбите той е предоставил в по-няколко екземпляра. Списъкът включва както класици в българската литература за деца, с чиито произведения е израснало не едно поколение, така и чужди автори, писали запомнящи се истории.

Сред тях са заглавия като „Стихотворения“ от Иван Вазов, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Избрани творби“ от Христо Ботев, „Меко казано“ от Валери Петров, стихотворения от Петя Дубарова и Веселин Ханчев, „Басни“ от Лафонтен, „Патиланци“ от Ран Босилек, „Лакомото мече“ от Емилиян Станев, „Три повести за Карлсон“ от Астрид Линдгрен, както и „Български празничен календар за деца“. „Това е книга, разкриваща тайните на обичаите и обредите на народа ни – от връх Нова година, та чак до другата. Така децата ще научат повече за коледари и сурвакари, за кукери и лазарки, русалки и нестинари, за Еньовден и Гергьовден, за Тодоровден и Ивановден и за всички други дълговечни празници и откъде са дошли“, обяснява доц. Михов, който е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Дарението е било прието от кмета на селото Стефан Мъглов, който, от името на народния представител, го е връчил на директора на училището Йордан Джартов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *