201 четения

Община Горна Оряховица пита абитуриентите си дали искат бляскаво дефиле за завършването си

МЕСТНАТА ВЛАСТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ТЪРСИ МНЕНИЕТО НА ТАЗГОДИШНИТЕ АБИТУРИЕНТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ТРАДИЦИОННАТА ЦЕРЕМОНИЯ по минаването по червения килим на зрелостниците. Събитието се прави от 10 години в града и се превърна в празник за всички жители на общината. Заради пандемията от коронавирус обаче завършилите 12 клас пропуснаха датите, на които обикновено дефилират с официални тоалети в центъра на Горна Оряховица. Общинарите обаче пожелаха да не лишават младите хора от красиви спомени по повод края на средното им образование и оставиха решението именно на тях – искат ли да бъдат изпратени така, както бяха изпращани предишните випуски.

Допитването до младежите ще стане чрез директорите на училища и класните ръководители през следващата седмица. Ако зрелостниците отговорят положително, до 10 – 15 юни местната администрация ще обяви конкретиката – кога, къде и как ще се проведе церемонията.

Това съобщи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев по време на заведението на Общинския съвет в четвъртък. Информацията, която градоначалникът сподели пред местните парламентаристи, дойде като отговор на питане от общинския съветник Людмила Илиева, според която дефилето на абитуриентите не е парад на суетата, а емоция, която увенчава 12-годишен труд на ученици и учители.

Тя предложи церемонията да се състои в края на юни в Летния театър.

„Изминалите месеци бяха сериозно изпитание за децата, учителите и учениците. Те трябваше с много лични усилия да компенсират невъзможността на нереформираната ни образователна система да бъде адекватна на ситуацията“, заяви Илиева.

Съветничката от ДСБ подчерта, че не намира причина абитуриентите да не отпразнуват подобаващо завършването си. По думите й събитието е и начин учителите да бъдат поощрени за усилията им, а родителите да станат свидетели на щастието на своите пораснали деца. Самата тя е майка на абитуриент.

Илиева предлага дефилетата да са през три последователни вечери. „Родителите и близките на децата ще могат да се настанят на седящите места в Летния театър при спазването на разумна дистанция, а децата на сцената ще получат техните овации. Сигурно ще коства допълнителен ресурс на общинската администрация да организира такова събитие, но нима радостта на децата ни няма да бъде достатъчна награда“, допълва тя.

Зрелостниците в Горна Оряховица тази година са 257 от общо шест училища.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!