145 четения

Комикси по приказки и разходка в манастири при онлайн ученето в П. Тръмбеш

РАЗКАЗИ В КАРТИНИ, ПРЕДСТАВЕНИ ВЪВ ВИД НА КОМИКСИ ПО БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ, НАПРАВИХА УЧЕНИЦИ ОТ V И VIII КЛАС на Средно училище „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Те са напътствани от учителите Анка Христова, преподавател по български език и литература, и Надежда Дончева, преподавател по изобразително изкуство. Под ръководството на Ивелина Монева, също преподавател по български език и литература, и Диана Василева, преподавател по информационни технологии, ученици от VIII и X клас се включиха в проекта “Манастирите – пазители на българския дух“. Те са успели да създадат по време на дистанционното обучение виртуални туристически представяния на манастири в PowerPoint, презентации и брошури, изработени в Word.

В КОНКУРСА ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ ИЛИ ВИДЕОФИЛМ “ВЕЛИКИТЕ ПОБЕДИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“ УЧЕНИЦИ НА ЮЛИНА ЮРИЕВА И МОМЧИЛ ДОНЧЕВ участвали със създаден от тях видеофилм по темата. Ученици от началния етап под ръководството на своите учители съчинили приказки, с които се включили в инициативата „Моята вълшебна приказка“.

Така повече от два месеца учителите и учениците от СУ „Цанко Церковски“ провеждат дистанционно обучение в условията на извънредно положение с цел социална изолация, разказват още заместник-директорките Ивелина Александрова и Бистра Пеева.

„Всички ние бяхме изправени пред едно ново, неочаквано, необичайно и стресиращо предизвикателство – да обучаваме своите ученици онлайн. Нямахме опит, нямаше от кого да почерпим такъв и да ползваме добра практика. Станахме новатори, за два дни създадохме Фейсбук групи на класовете, организирахме дистанционното обучение чрез електронен дневник в платформата на „Школо”. Всички положиха и продължават да полагат къртовски труд, който продължава почти ежедневно по 12 – 16 часа дневно. Подкрепиха ни родителите, както никога досега не се е случвало в такива мащаби, отзоваха се учениците и дистанционното обучение е факт…”, споделят още двете педагожки.

През май освен в учебния процес учители със своите ученици се включили и в инициативите на РУО за кариерното ориентиране „Мисля за моето бъдеще“. Диана Дъскотлиева е провела виртуален урок със своите второкласници на тема „Професиите на моите родители“. Гост е бил родителят Йордан Йорданов, който увлекателно споделил с учениците за професията на полицаите. За бъдеща професионална реализация е направен и видеоклип „Виртуална разходка в училище”. В „Панорама на професиите“ е презентирана всяка от професиите, по които се извършва обучение в училището – административно обслужване, офис секретар и фермерство.

По време на онлайн ученето не е минало и без „Маратон на четенето” с деца от пети клас под наслов: „В чудния свят на Андерсен“, литературното четене на творби на патриарха на българската литература Иван Вазов премина под наслов: „…И мойте песни все ще се четат“ в кратки шестминутни видеофилми. Ученици от IX и XI клас са писали есета за участие в конкурс на тема „Европа, в която искам да живея”. В творбите си учениците излагат своите представи, възгледи и мечти по темата.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *