Пускат ролеви игри на Царевец и в градските кръчми

Музеят партнира на млад търновец за новите атракции

 

ДВЕ РОЛЕВИ ИГРИ, ЕДНАТА БАЗИРАНА НА ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ, А ДРУГАТА – В СТИЛ „ТЕРИ ПРАТЧЕТ СТОРИ“, ОРГАНИЗИРА ТЪРНОВЕЦЪТ АНГАЛОТ ЕНМИНАС. Историческото приключение съвсем логично ще бъде на Царевец, а сюжетът на другото ще отведе участниците до някои култови заведения в града. Игрите са подходящи за деца над 12 г. и за възрастни, не е необходима никаква предварителна подготовка, само желание хората да се забавляват и да преоткриват тайните на крепостта „Царевец”, казва Ангалот, който е основен инициатор на забавлението, автор на сюжета и един от създателите на единствената в града Стая на загадките „Заверата“. Основен партньор на търновеца е Регионалният исторически музей.

„Мистерии на Царевец“ е нарекъл историческата си игра Ангалот. Действието се развива в началото на XIII век, когато България е под постоянни външни атаки от латини и ромеи, същевременно е разкъсвана от вътрешни интриги и поставена под напрежение заради нарастващата активност на богомилите. „Участниците в играта са въвлечени в приключение, в което трябва да изпълнят важна мисия, да оцелеят и да запазят сигурността в царството. Има интриги, заговор, предателство, тайни, с които играчите трябва да се справят“, казва Ангалот и признава, че задачата на пръв поглед е лесна. Играчите трябва да предадат писмо на един човек в крепостта. Те не го познават, не знаят съдържанието на писмото и не могат да го прочетат, защото един вид е криптирано. Обаче в хода на играта „куриерите“ попадат в ситуации, сблъскват се с непредвидени обстоятелства, биват въвлечени в интриги и трябва да се справят с вътрешни и външни врагове.

Ангалот Енминас

За да бъде още по-интересно на участниците, в крепостта ще има аниматори, облечени като средновековни люде, които може да помагат, а може и да се окажат ключ към загадката.

НА 26 ЮНИ В 10 И В 13 ЧАСА ЩЕ ТРЪГНАТ ПЪРВИТЕ ИГРАЧИ, ГОТОВИ ДА РАЗГАДАВАТ МИСТЕРИИТЕ НА ЦАРЕВЕЦ. След това Ангалот ще повтори играта в същите часове и на 27, и на 28 юни, като в последния ден групите най-вероятно ще бъдат три, защото има твърде много желаещи да се впуснат в приключението. В разгара на туристическия сезон приключението ще стане постоянна атракция в историческата крепост.

„ТАЙНАТА НА ЛУМИНИСЦЕНТИТЕ“ Е ДРУГАТА ИГРА НА АНГАЛОТ, ЧИЕТО ДЕЙСТВИЕ СЕ РАЗВИВА В НЯКОЛКО КРЪЧМИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Сюжетът е изключително забавен и много криминален и участниците ще трябва да се справят с мистериозното убийство на Великия майстер на Обществото на луминисцентите. „Значи този човек, който стои на върха на пирамидата, е убит. Без него тайната организация започва да губи своето влияние, а тя държи контрола над целия алкохол – и легален, и нелегален. Понеже залогът е сериозен, членовете й се разделят на фракции и единственият начин да бъде запазен мирът е те да разгадаят убийството и да си изберат нов лидер“, разказва Ангалот.

В тази игра могат да участват не повече от 30 играчи. Те са разделени на три гилдии – ракиджии, бирари и винари. Всяка от гилдиите си има тайни знаци и лого. Ракиджиите се подчиняват на мотото „С малки глътки, но редовно“, бирарите са верни на максимата „Нас глава не ни боли“, а винарите не отстъпват от „Истината е във виното!“. А цялата балканска фракция на луминисцентите вярва, че „Щом и ракията не го лекува, значи е нелечимо”.

„Играта е наистина много забавна. Всеки, който е чел поне една от книгите на Тери Пратчет, знае той как забърква героите си в приключения. И аз така ще направя с всички, които са готови да играят. Всеки от играчите седмица преди старта ще получи от мен роля. Част от нея е официална, но всеки ще има и мръсни тайни. Обаче, ако останалите съумеят да зададат правилните въпроси, всеки е длъжен да си каже и тайната, и официалната мисия. В играта всеки играе за себе си, но и като член на отбора, защото в крайна сметка трябва да спечели гласове и от другите две гилдии, за да може да получи шанс да стане следващият лидер на Обществото на луминисцентите“, обяснява Ангалот.

На 4 юли ще бъде изиграна тази игра за първи път. Записването и за нея вече е възможно. И двете игри имат цена и цената варира от 12 до 23 лв. в зависимост от това колко рано се записват играчите. За историческата игра отделно се заплаща и входът на Царевец, уточнява Ангалот, който не е кръстен така от родителите си, но от години е превърнал прякора си в свое име. „Ангалот Енминас е на елфически език и означава „Желязно цвете от Средна кула“. Вече толкова съм свикнал с това име, че като ме извикат с името, с което съм записан в кръщелното, не се обръщам“, обяснява търновецът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.