Екипът на ДГ „Ален мак“ в Горна Оряховица протестира срещу новия си директор

С ПОДПИСКА И ОТВОРЕНО ПИСМО ЕКИПЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „АЛЕН МАК“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ решението на общинската администрация да смени директора на детското заведение. Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е освободил Татяна Митева, която временно изпълнява длъжността директор, и е назначил Мадлена Георгиева.

„Необявяването на конкурс от страна на Общинска администрация – град Горна Оряховица, опитите за постоянни структурни промени в продължение на две години рефлектират върху цялостната работа на екипа на ДГ „Ален мак“, се казва в отвореното писмо, адресирано до кмета на общината, до председателя на Общинския съвет, до началника на Регионалното управление на образованието, до Съюза на българските учители, Обществения съвет на детската градина и до медиите.

Мадлена Георгиева, която сменя на поста досегашния ръководител на детското заведение, идва от детска градина „Слънчице“ във Върбица, и то малко след като Общинският съвет в Горна Оряховица е отхвърлил идеята за обединяването на тези две детски заведение. Затова и педагозите, а и всички около 150 родители, които са се подписали в писмото, питат „дали тези действия на Общината не са продиктувани от лични амбиции и интереси“.

„НЯМА НИКАКВИ ЛИЧНИ АМБИЦИИ И ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ В ТОВА МИ РЕШЕНИЕ. Смяната на ръководителите е направена единствено в интерес на детска градина „Ален мак“. Освен това положението е временно и е до обявяването на конкурс. Ако някой от тези, които са се подписали в отвореното писмо, смята, че може да се справи с управлението на детското заведение по-добре, е свободен да се яви на конкурса“, каза за в. „Борба“ кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. И допълни, че администрацията му от дълго време работи върху идеята за оптимизация на детските градини в общината. „Тази оптимизация не предполага закриване на детски градини. Нито пък сливане в смисъл на събиране на децата от две детски градини в една например. Не става въпрос и за намаляване на педагогическия състав на детските заведения. Оптимизацията касае единствено административния персонал. Което ще рече един директор да ръководи две детски градини и това сме го направили вече с идеята малко по-нататък този директор да започне да отговаря за четири детски градини“, обяснява инж. Добрев.

След това уточнява, че тази реформа със създаването на по-големи административни звена ще доведе до намаляване на разходите от Фонд работна заплата, без да се ощетяват децата откъм педагозите, които работят с тях. Ще доведе и до по-лесна координация на върха на детските градини, защото администрацията ще бъде по-компактна.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *