290 четения

Ученик, планирал отглеждането на шафран в Златарица, с наградата „Супер фермер“

От Министерството на земеделието дадоха престижния приз на Даниел Илиев

 

ДАНИЕЛ ИВАНОВ, КОЙТО Е ВЪЗПИТАНИК НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНИЗАЦИЯ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО „НИКОЛА ЗЛАТАРСКИ“ В ЗЛАТАРИЦА, БЕ ОТЛИЧЕН в конкурса „Моето стопанство“ от кампанията „Супер фермер“ на Министерството на земеделието. Той впечатли журито с проекта си „Шафранът в полите на Предбалкана“ и е сред седмината наградени участници.

За своето представяне Даниел получи грамота и таблет. Момчето е единственият поощрен представител на региона в съревнованието между обучаващи се в специалности в професионални направления „Техник на селскостопанска техника“ и „Растениевъдство и животновъдство“ от професионалните земеделски гимназии.

По време на инициативата повече от 330 ученици от 20 професионални училища у нас посетили стопанствата на 25 бенефициенти по програмата „Развитие на селските райони“ 2014 – 2020 г. Младите хора се докоснали до работата на фермерите, които се трудят в сферите по отглеждане на етерично-маслени култури, трайни насаждения – орехи, круши, сливи, бадеми, лешници, череши и други, зърнопроизводство – пшеница, лимец, слънчоглед, царевица за силаж, зеленчукопроизводство – оранжерийно отглеждане на краставици, и в животновъдството.

Срещите със стопаните станали под формата на „Дни на отворените врати“, а кампанията имала за цел да почерпят опит и вдъхновение от успелите земеделци и фермери.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: ПГ по МСС „Никола Златарски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *