1780 четения

Затварят дискотеките, забраняват груповите събирания с над 30 души, спортните състезания – без публика

ЗАРАДИ ПОВИШАВАЩАТА СЕ ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ КОРОНАВИРУС ДЪРЖАВАТА ВРЪЩА ЧАСТ ОТ СТАРИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ. Целта е да се овладее разпространението на COVID-19 и да се даде възможност на болниците да успеят да поемат евентуална вълна от пациенти, нуждаещи се от хоспитализация.

Първата забрана ще удари представителите на развлекателния бранш, тъй като от 0:00 часа в петък вече няма да са разрешени посещенията в дискотеки, нощни клубове, барове и други подобни заведения на закрито. Ще работят само откритите части на развлекателните обекти, и то при максимална заетост на местата до 50 процента от капацитета. Масите ще са на дистанция от метър и половина, а за отстоянието между клиентите ще следят от персонала на заведенията.

Забраняват се груповите събития с присъствие над 30 души на открито и на закрито. Тази мярка е свързана с провеждането на балове, сватби, кръщенета и други празници.

Третата мярка касае всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер. Без значение дали се провеждат за малки или големи, на открито и закрито, на тях няма да се допуска публика. Ограничението се налага след установените инфектирани по време на последните футболни срещи от Първа лига у нас.

Рестрикциите, които предприе здравният министър Кирил Ананиев, бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на онлайн среща с Националния оперативен щаб.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество, и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят.

Премиерът даде разпореждания на губернаторите чрез областните щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!