Касата ще плаща по 1200 лв. за лечение на коронавирус, досега даваше 618 лв. на болниците

Изписването ще става и без отрицателни тестове, вещаят скок на хоспитализираните

 

ОТ АВГУСТ ЦЕНАТА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУС В БОЛНИЦА СТАВА ПОЧТИ ДВОЙНО ПО-ВИСОКА – ОТ 618 ЛВ. НА 1200 ЛВ. Така се слага край на факта, че досега хоспитализацията на пациенти с COVID-19 бе недоходоносна за здравните заведения. До момента в региона само две болници са приемали заболели от коронавирус – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“, за което са получили съответно около 9500 лв. и близо 2500 лв. от Здравната каса. Болничният престой е около 14 дни, което означава, че на ден за инфектиран се плаща по 43 лв., а след преглед на ценоразписа на двете местни лечебници става ясно, че ден лечение в отделение с терапевтичен профил струва 80 лв. С новата цена на клиничната пътека за дневния престой Здравната каса ще превежда по 85 лв.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, болните от коронавирус могат да бъдат изписани от лечебното заведение след 10 дни от проявата на симптомите, а не на хоспитализацията, при три поредни дни без симптоми. Това ще рече, че заразените може да са пролежали само четири дни в стационара. За дехоспитализацията не е необходимо да дадат отрицателен тест за COVID-19, а само остават в домашна карантина за следващите 14 дни. По този начин няма да се изразходват средства за PCR изследване, а болницата остава на печалба. Нещо повече, колкото по-бързо бъде изписан един инфектиран, толкова повече средства ще спести стационарът…

Задължителната изолация в лечебно заведение се извършва с предписание на директора на Регионалната здравна инспекция по предложение на лекаря, насочил пациента за хоспитализация.

ДОСКОРО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ТВЪРДЯХА, ЧЕ ТЕМПЕРАТУРАТА НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА ПРИЕМ В БОЛНИЦА, но имаме нагледни примери точно за обратното. Най-добрият ни плувец Антъни Иванов бе хоспитализиран само заради фибрилитет и вече близо седмица се намира в болница.

Всеки от сформираните доброволни медицински екипи, които са дежурни в специализираните за коронавирус отделения, получава по 1000 лв., които не идват от бюджета на съответното лечебно заведение.

Изолацията на лицата, които са в домашна карантина, пък приключва след 14-дневен срок и един отрицателен PCR тест. Ако обаче резултатът е положителен, карантината се удължава до достигане на заветния отрицателен тест.

Хоспитализираните болни в региона са осем. Бройката се увеличи след приема на 24-годишен младеж с коронавирус в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, научи „Борба“.

Инфектираните от началото на пандемията до момента са 92.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *