Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Осъден на 6 г. за изнасилване иска ново дело от затвора, бил невинен

31-годишният Тодор Марков успя да осъди държавата за 1250 лева за дървеници в следствения арест на В. Търново

 

ОСЪДЕН НА 6 ГОДИНИ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ НА ЖЕНА ИСКА НОВ ПРОЦЕС, ЗАЩОТО БИЛ НЕВИНЕН. Тодор Марков е написал молба до окръжния прокурор на В. Търново, а основанията за възобновяване тепърва ще се разглеждат, след което ново дело може да разреши само Върховният касационен съд. 31-годишният ерген лежи в Троян и малко преди неговото искане такова направи съкилийникът му Владо Николов от Куцина, който е с една ръка и е осъден на 12 г. за убийство на съселянин, което не е извършил, установи ново полицейско разследване преди повече от година. Случаят на едноръкия музикант вече е във Върховния касационен съд. Дали това ще се случи и с Тодор, обаче не е ясно.

МЕЖДУВРЕМЕННО МЪЖЪТ, КОЙТО ИЗВЪРШИ НАСИЛИЕ НАД 50-ГОДИШНА ЖЕНА В ДИЧИН, Е УСПЯЛ ДА ОСЪДИ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „Изпълнение на наказанията”, сочи влязло в сила решение на Административния съд в старата столица. Затворникът е искал обезщетение от 28 000 лева, защото от 2 август 2017 г. до 15 май 2018 г. е лежал в следствения арест във Велико Търново. През този период Тодор бил в лоши битови условия – без пряк достъп от светлина в килията, без престой на открито, с дървеници в помещението и без да е опазена тайната на разговори между него и адвоката му. Той завежда дело срещу държавата с въпросния размер на иска. Преди две години Административният съд му присъжда 1250 лева обезщетение. После ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”) обжалва. На 17 юни 2020 г. Административният съд обаче потвърждава предишното решение в полза на затворника Тодор Марков, което не подлежи на обжалване. Така той е сред малцината, които печелят подобно дело, а държавата трябва да му наплати освен присъдената сума и лихвите за времето, през което не е бил в комфортна обстановка в следствието.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЗА ВСИЧКИ ОТ ДЪРЖАВАТА Е ЯСНО, ЧЕ КИЛИИТЕ В СЛЕДСТВЕНИЯ АРЕСТ В СТАРАТА СТОЛИЦА не отговарят на нито едно европейско изискване. Сградата е строена в средата на 80-те години на миналия век, но засега няма друга. Има идеен проект нов следствен арест да се прави върху 5 дка в двора на бившето Сержантско училище във Велико Търново. Преди правосъдното министерство имаше намерение да прави такъв в затворническото общежитие в старата столица, но се отказа поради факта, че то и без това се пука по шевовете от лишени от свобода.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *