1268 четения

Спец по бойни изкуства с кауза за благото на хората управлява Иванча

Красен Кирилов благодарен на строителите от „Балкански поток“, които направили дренаж и спасили селото от потоп

 

СПЕЦ ПО БОЙНИ ИЗКУСТВА Е НОВИЯТ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НА ИВАНЧА. Красен Кирилов е назначен на 1 юни. Той живее в селото от пет години и си е купил къща. 59-годишният учител преди е зарязал столицата, където е имал доста добра работа по професията си. Красен Кирилов е магистър по начална училищна педагогика от вуза в Благоевград и с няколко квалификации на образователното министерство. Всъщност е родом от Горна Оряховица, където е завършил гимназията „М. Ломоносов“. Притежава квалификация за треньор по джудо, карате и кикбокс и имаше прочута школа по бойни изкуства в родния си град в зората на демокрацията. През 2017–2019 г. е начален учител в София. Преди това бе учител в Полски Тръмбеш, където създаде клуб ММА „Орловец“ за млади бойци. Още преди да знае, че един ден ще бъде кметски наместник на Иванча, успя да отвори с помощта на общината фитнес зала в центъра на селото. Новият управник на Иванча е женен, с две деца и трима внуци.

 

Не иска повече да учи децата пред компютъра

„Върнах се в село Иванча, за да не съм оператор на… бройлери в училище. Каузата ми като учител е да живеем в реален, а не във виртуален живот. Кметски наместник станах, защото така мога да осмисля живота си в полза на други хора. Това е и моята кауза – да работя за благото на хората от това благословено и плодородно село“, казва Красен Кирилов.

Той припомня,че неслучайно на входа за Иванча има табела от две години, че това село е благословено, а на площада има постамент с десетте божи заповеди и харта на селото. Те бяха поставени от последния кмет Димитър Димитров, който се върна в системата на МВР, след като на последните местни избори нямаше достатъчно жители за изборен вот. На миналогодишния Празник на ореха, тиквата и меда на площада в селото бе открита и паметна плоча на Васил Левски. Иванча се прочу и със своя музей на библиите, който също бе идея на Красен Кирилов още преди две години. В него бяха събрани над 100 уникални библии. Не само заради библиите, хартата и десетте божи заповеди, новият местен управник обича да казва: „Мотото ми е да сме задружни в село и благословени от бога да живеем почтено и усмихнато“. И да подчертава, че не иска да гледа какво се случва отстрани, а да участва в създаването на хубави неща, защото критиката е най-лесното нещо у нас през последните десетилетия.

ТОЙ НАИСТИНА Е ВИНАГИ УСМИХНАТ И НОСИ ХАРИЗМАТА НА ЗНАЕЩ мъж, който обаче не обича да говори много за своето житие битие. Има страшно много контакти и познанства на различни нива в държавата, но и за тях не иска да споделя, защото това било твърде лично. Говори с охота обаче за Иванча и своите планове за благото на селото. Всъщност той е заобичал това място преди много години покрай дружбата си с Ламби Ламбев, който за съжаление вече не е между живите, но много време е управлявал местната кооперация. Пак преди много години Красен и модният дизайнер Атанас Парушев замислили проект за спортен риболов и туризъм в района. Така съдбата довела Красен в този край, а след това е бил и четири години учител в П. Тръмбеш.

ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ НЕЩА, КОИТО Е НАПРАВИЛ В КМЕТСТВОТО, Е монтиране на две камери в кабинета на кмета. Освен това е донесъл собствена компютърна конфигурация, а в коридора има мултимедия с пълна информация за селото и събитията. В една от стаите новият управник е направил и зала за тренировки, а заедно с фитнес залата на площада местата стават две. Защо са му камери? Ами за да е точно и ясно кой какво е казал пред кмета по време на посещения и после да не се налага да се прави разследване на „казал, рекъл“, се шегува Красен Кирилов. И докато си говорим за неговите планове и амбиции, техническият секретар на кметството Юлия Добрева предлага едно от изкушенията по стара местна традиция – ликьор от орехчета. Селото се слави с многото си орехи във всеки двор и по улиците, с тиквите и меда, и заради това си има такъв празник есента. Другото, което показва с охота нашият домакин, са работните дрехи и всички възможни инструменти, които е донесъл в кабинета си. Така, казва той, винаги може да бъде на разположение на хората в селото за ремонт и поддръжка. Има под ръка електрожен, дрелка, къртач, ъглошлайф и какво ли още не.

Дядо Зарко е един от местните, които имат триколка

В Иванча живеят около 500 души, а през лятото децата стават дори 40. Заради това една от идеите на Красен Кирилов е да се направи детска площадка, каквато няма. Тук от години живеят и няколко семейства чужденци, чиито деца учат в Полски Тръмбеш, но не може да се говори за голяма диаспора от заселници от чужбина. Намеренията на кметския наместник са да се правят все повече неща, които да карат хората да се завръщат тук и да си купуват къщи. Може би заради това самият той си бил купил три къщи, има оранжерия и с охота се занимава с градинарство. Последната сватба в селото е била през 2019 г., когато местна жителка се омъжила за сърбин, но бебе не се е раждало скоро, сочи статистиката.

 

Кара рено на 40 г., достойно за парад на ретро автомобили

40-годишното рено на новия управник

НЕ ПО-МАЛКО ИНТЕРЕСНО Е И ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО НА кмета. „Рено 5“, произведено през… 1980 година. В движение и в добър вид за ретро автомобил, но той се сърди, ако автомобилът му бъде наричан „трошка“, защото е от времето на генерал Де Гол. Освен това в Иванча по време на есенния празник се организира ретро парад на возила, така че колата на кметския наместник спокойно може да участва в него. „Това е кола по проект на генерал Де Гол за народи на Франция. Тя е червена и символизира огъня в сърцата на иванчани, а на мен ми върши идеална работа, за да бъда слуга на народа“, обяснява Красен Кирилов.

Юлия Добрева с ликьора от орехчета

И за да демонстрира възможностите на уникалното рено, тръгваме с него из селото. Не пропуска да покаже вътрешния зелен английски двор в сградата на кметството и електронния часовник отвън, който е поставен преди няколко месеца. На площада се натъкваме на възрастен мъж с триколка и се оказва, че в Иванча има поне десетина такива, с които спокойно пазаруват не само инвалиди, но и пенсионери, които трудно вече могат да отидат до площада за хляб. След като набързо се оправя с електротехниците за проблем в единия трафопост, с Красен Кирилов отиваме при тръбите за газопровода, добил популярност като „Балкански поток“. Част от тях са положени, а други са доставени на мястото. Кметският наместник не може да спести хвалби за екипа на фирмата, която се притекла на помощ на селото, направила специален дренаж и така Иванча било спасено от наводнение при последните поройни дъждове.

„Не мога да не кажа как един от руските инженери тръгна в калта и с костюма да видим какво може да се направи. Отговорникът за този участък пък е арабин християнин и аз подарих на Исал Шазал от нашите библии на арабски. Той бе възхитен и остана много приятно изненадан от музея и нашите експонати“, сподели Красен Кирилов, докато показваше тръбите на газопровода край селото. Преди да започне строителството на газопровода, Иванча бе сред селата, където първо се направиха археологически разкопки. Тук археолозите отриха уникални находки от времето на Първото българско царство, част от които са в музея в Полски Тръмбеш.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!