865 четения

2 млн. лв. дадоха за опасен мост, от месеци умуват как да ги изхарчат

Хората стягат протест, преди съоръжението, което е пред сриване, да вземе жертви

 

МОСТЪТ ЗА СЕЛО КАРАНЦИ ОТ МЕСЕЦИ ЧАКА СПЕШЕН РЕМОНТ ПРИ ОТПУСНАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ПРЕЗ МАРТ ТАЗИ ГОДИНА НАД 2 МЛН. ЛВ. ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ. Недоволни от чакането, които през уикендите си ходят при роднините в селото, замислят протест на 31 юли, ако до тази сряда ремонтните дейности не започнат. Проблемът се оказа бюрократичен, сочи писмо от петък до Общината в Полски Тръмбеш от Областното пътно управление. Според него въпросният републикански път, който свързва Стражица и Полски Тръмбеш, е бил обект на няколко докладни до Агенция „Пътна инфраструктура”. При огледите е установено лошо експлоатационно състояние и пропадане на една от опорите на съоръжението, което е довело до проектиране и спешна нужда от извършване на цялостен ремонт на мостовото съоръжение.

СЛЕД ТОВА ОТ АПИ СА РАЗПОРЕДИЛИ НА ИНСТИТУТА ПО ПЪТИЩА И МОСТОВЕ (ИПМ) ДА ИЗВЪРШИ ЕКСПЕРТНО ОБСЛЕДВАНЕ НА ДЪЛГИЯ 100 МЕТРА МОСТ, строен през далечната 1965 г. В изготвеното след обследването становище състоянието на моста било определено като аварийно.

„При последвалите обсъждания надделя мнението, че процедурите по възлагането на отделни обществени поръчки за проучвателно-проектански работи, извършване на ремонт на съоръжението и осъществяване на строителен надзор, особено при обжалване на някоя от тях, биха отнели много дълго време до старта на същинските ремонтни работи, които не търпят отлагане. В тази връзка беше взето решение ремонтът да се извърши по програмата за текущ ремонт и поддържане от фирмата изпълнител на тези дейности на територията на област Велико Търново – „Пътни строежи – Велико Търново“ АД”, се казва още в писмото до кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров от Областното пътно управление във Велико Търново и АПИ.

На фирмата изпълнител е възложено разработването на технологичен проект. По време на изготвянето му настъпили някои съществени промени в състоянието на моста, пропада опора N 3 и възниква необходимостта от изграждането на праг за успокояване на агресивните високи води. Това наложило неколкократни изменения и допълнения в самия проект и придружаващата го количествено-стойностна сметка и се получило известно забавяне на проектантските работи.

СЕГА ВЕЧЕ ВЪПРОСНИЯТ ЧАКАН ОТ МЕСЕЦИ ПРОЕКТ ВЕЧЕ БИЛ ГОТОВ, А ФИНАНСИРАНЕТО ОСИГУРЕНО. Според директора на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов действителните ремонтни работи могат да започнат след няколко седмици. Той обяви още през март т.г., че държавата е намерила над 2 млн. лв. за този мост, а проблемът с пукнатините по него са още от миналото лято, за което „Борба” алармира вече няколко пъти.

„Аз живея във В. Търново и си ходя почти всяка седмица със семейството, но мостът всеки момент може да се събори, защото трактори и камиони не спазват забраната. Искам да отивам до селото си в нормални условия. Заради това каня всички хора, които имат отношение към проблема, да се съберем на 31 юли в петък в 10 часа на моста, преди да е станало късно. Каня и медиите, но не искам да вдигам бунт или протест. Просто сбирка, да се види за какво става дума”, сподели във Фейсбук Красимир Иванов. Той вече бе научил за писмото до Община Полски Тръмбеш от АПИ, но въпреки това е убеден, че когато държавата не си върши работата, гражданското общество трябва да се намеси.

„Странното е, че този отговор от АПИ до Общината няма срок, говори пак за след няколко месеца?! Така че моята покана за среща на моста в петък сутринта остава”, е категоричен още Красимир Иванов.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!