133 четения

Изложба разказва за историята на здравеопазването в Павликени

УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ И СНИМКИ ЗА ИСТОРИЯТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ПАВЛИКЕНИ ПОКАЗВА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ГРАДА. Експозицията ще бъде открита официално на 5 август, когато се навършват 50 г. от построяването на новата сграда на държавната болница в Павликени. Експозицията разказва за създаването на днешната Многопрофилна болница, за всички частни лечебни заведения, съществували преди нея в града, както и за всички частни лекарски практики.

„Първите сведения, които съм издирила за историята на здравеопазването в града ни, датират от края на 19 и началото на 20 век. Тук е имало лекари веднага след Освобождението. През 1934 г. в Павликени е създадена една от първите в България Народна кооперативна болница. И тя е работила до 1947 г., когато е основана държавната болница. Кооперативната болница, всички частни лечебни заведения по онова време, всички частни лекарски кабинети всъщност са в основата на днешната МБАЛ“, обяснява Нели Цонева, директор на Историческия музей в Павликени. И допълва, че до 1934 г. в града е имало три частни болници и те са били специализирани. Лекарското семейство Никола и Слава Муцовски са управлявали акушеро-гинекологична болница. А д-р Боян Чакалов е бил основател и управител на хирургична болница. „Този д-р Чакалов е един от първите лекари в Павликени, завършили Женевския университет. Той е основател на Народната кооперативна болница и е наследник на знатен търновско-павликенски род. Той е първият от тримата лекари в рода, които носят името Боян Чакалов – дядо, баща и внук. И тримата са лекари. Четвъртият Боян Чакалов е в САЩ, където учи биология“, разказва още Нели Цонева.

Идеята на д-р Чакалов тогава е била Народната кооперативна болница да лекува по-бедните и обикновени павликенчани, които не са имали достатъчно средства, за да се лекуват в частните болници. Неговата лечебница тръгва с три отделения, но бързо се разраства. Има си правилник, устав, Управителен съвет. Сградата на тази болница съществува и до днес и се намира точно срещу Общината.

ПРЕЗ 1946 Г. ПАВЛИКЕНЧАНИ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ СГРАДАТА ВЕЧЕ ИМ Е МАЛКА, И РЕШАВАТ, ЧЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НОВА. Тогава към София тръгва делегация, водена от кмета на града. С него заминават председателят на ТКЗС-то и един партиен функционер, за да се срещнат с Тодор Живков и да изискат разрешение на строителството. Държавният глава, който има корени в Дъскот, веднага казал „да“. И понеже малката делегация заявила, че местните ТКЗС-та ще финансират новата болница, Тодор Живков извикал архитект и дал старт на начинанието. После обаче само две ТКЗС-та, и то само първата година, вложили минимални средства в сградата, затова и болницата била довършена с държавни пари, разказва историята Нели Цонева.

На 5 август 1970 година болницата била открита. Тогава лентата прерязал министърът на здравеопазването Кирил Игнатов. Лечебното заведение обслужвало населението на две общини – Павликенска и Сухиндолска.

„В изложбата показваме снимки и документи, устава на кооперативната болница, правилника, годишните отчети. И разбира се, цялата история на държавната болница, отделенията, лекарите. Отделили сме място на водещите лекари, на главните, сред които д-р Николай Борсуков, който близо 30 г. е бил главен лекар на болницата в Павликени. Има отделни табла за медицинските сестри и фелдшерите“, обяснява Нели Цонева. И допълва, че самата тя издирва историята на здравеопазването вече дълги години и е разбрала, че в Павликени има многобройни лекарски семейства: в Павликени – Чакалови, Драганови, Герганови, Христови, Господинови, Вътеви, Сиракови, Кръстеви и др.

На 5 август освен изложбата ще излезе и юбилеен вестник за здравеопазването в Павликени. В него има статии, посветени на историята, и текстове за съвременното състояние на болницата, която в момента се управлява от д-р Ренета Кръстева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!