363 четения

Талантливи деца жънат успехи във фолклорни конкурси под ръководството на Вяра Петрова

13 ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 5 ДО 13 ГОДИНИ УЧАТ НАРОДНО ПЕЕНЕ В ШКОЛАТА НА ВЯРА ПЕТРОВА. Школата все още си няма име, защото съществува едва от година. Въпреки това, ако децата решат да подредят всичките си отличия от конкурсите, в които са участвали за тези 12 месеца, те ще запълнят вероятно цяла стая. Школата си няма и точен адрес и своя репетиционна зала, защото Вяра обикаля пет населени места, за да работи с талантливите си възпитаници. А те са от Горна Оряховица, Долна Оряховица, Поликраище, Лясковец и Първомайци.

„Те идват мотивирани и няма нужда аз да им обяснявам колко силна е магията на българския фолклор. Специални деца са, защото са готови да отделят от времето си за игра, за да пеят. А народната музика не е лесно изкуство и песните ни не са от най-лесните за разучаване, въпреки това децата не се отказват да опитват отново и отново. Но истината е, че за да пеят народни песни, това трябва да им идва отвътре. Всички други жанрове могат да се научат, но с фолклора се раждаш“, казва Вяра, която е само на 27 г. и самата тя все още е действаща певица. Работи като артист-солист във Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ към читалище „Напредък – 1869“ в родната си Горна Оряховица.

ПО СТЪПКИТЕ НА БАЩА СИ ГЕОРГИ ПЕТРОВ, КОЙТО Е ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА „СИДЕР ВОЙВОДА“, ВЪРВИ ВЕЧЕ ВЯРА. Само дето той е посветил силите си на женските народни хорове, а тя предпочита да работи с индивидуални изпълнители. А когато индивидуалните изпълнители са деца, това е още по-интересно приключение, казва Вяра. И това приключение започва още при първата среща с малчуганите. Те идват при нея отнякъде чули за школата й или пък, след като са гледали нея самата. „Първо проверявам колко са музикални, макар че при 4 – 5-годишните, да установиш това, е трудно. Някои от тях още не могат дори добре да говорят, обаче очите им светят, когато започнат да пеят. Затова давам шанс, но щом съм убедена в преценката си, особено когато съм сигурна, че народната музика не е пътят за съответното дете, казвам на родителите. Колкото е вредно да осакатиш детето, толкова е страшно и да го залъгваш“, категорична е Вяра.

Приеме ли дете, тя му се отдава напълно и започва да опознава целия му свят. Само така тя е убедена, че ще намери най-подходящите песни и най-точния подход в работата си. И сега всичките й деца пеят, при това се справят с много сложни песни, печелят национални конкурси и трупат характер, за да бъдат артисти. „Никога не им казвам, че само победата е важна. Аз искам на сцената те да се забавляват, да се чувстват така, сякаш там са родени, да не се плашат от нея, от публиката или от журито. И не искам те да правят нещо в името на наградата или заради майка си. Искам да е, защото те го искат“, споделя Вяра и не крие, че в школата й има бисерчета, които биха могли да посветят живота си на народното пеене.

В кръвта на самата Вяра тече достатъчно музика, защото и майка й е музикант, макар и класически. Че е родена за сцената, било ясно още от самото начало на земния й живот, но в един момент трябвало да избира между класическата музика и народната. Вяра избрала фолклора и вероятно това бил съвсем интуитивен избор, защото била още в детската градина, когато станала солист в „Гусларче“. После пораснала и станала част от „Сидер войвода”. До 7 клас учила в СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица, след което продължила в Котел. После завършила музикална педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където избрала да учи и втора специалност – поп и джаз пеене при проф. Сребра Михалева. За кратко била част от ансамбъл „Искра“ във Велико Търново, но в крайна сметка кръгът се затворил и тя се върнала в Горна Оряховица.

„Работата с децата се учи, но и това трябва да го носиш отвътре, както е с народната музика. Защото, ако не внимаваш, можеш да провалиш и гласа, и психиката на децата. На мен ми харесва да си говоря с тях, те са като малки философи, обяснявам им текста на песните, обсъждаме непознатите стари и сложни думи за тях. Когато те преживеят историята и станат част от нея, тогава вече знам, че ще се справят с песента“, усмихва се Вяра, която сега подготвя и първия самостоятелен концерт на своите деца. Казва, че ако ги остави да изпеят всички песни, които са научили, концертът ще продължи сигурно три часа. Решила е да го направи в Горна Оряховица, който се явява център на петте населени места, от които са талантливите й ученици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Детелина НЕНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *