Областната болница е със 782 хил.лв. печалба, догодина й отварят новия корпус за 8,2 млн. лв.

Д-р Стефан Филев с публичен отговор по всички атаки  за злоупотреби и лошо управление на областната болница.

 

ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ Е НА ПЕЧАЛБА ОТ  НАД 780 ХИЛ.ЛВ. ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ, пред завършване  и отваряне е новият й корпус, който ще приюти всички отделения от стара болница и ще предостави отлични  условия за лекари и пациенти, бе категоричен д-р Стефан Филев – изп. директор на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”. Той свика специална пресконференция, за да отговори на нападките на  адв. Иван Денев, баща на починалия в областната лечебница абитуриент Христо, с изричната уговорка,  че не  дължи отговори на твърденията  на родителя пред телевизия 7/8, а на обществото. „Съболезнования за близките на Христо Денев, само човек , който е загубил близък може  да усети размерът на мъката. Чакаме резултатите от медицинския одит и прокурорските проверки. Докато  текат не мога да коментирам нищо, макар отвътре да ми напира да кажа доста неща“, каза д-р Филев.

Той  категорично опроверга  твърдението в ефира на  телевизията на Слави Трифонов, че болницата  е с лош мениджмънт и финансово състояние, представяйки финансови отчети, от които е видно, че за последните 6 месеца има акумулирана печалба от 782 хил.лв. и нито лев задължения към персонал.

ЛЕЧЕБНИЦАТА ОЩЕТЕНА ОТ ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО И ФИРМИ НА ЛИЦЕ СЪС СПЕЦИФИЧНО ПРОЗВИЩЕ.

Вече шеста година се точи прокурорското разследване за големи щети, нанесени на лечебницата с поръчки за ремонти и оборудване, разкри шефът на болницата и показа документи по една от най-скандалните теми, засегната  и от адв. Иван Денев. В мандата на предишното ръководство, на 05.03.2013 г. от РЗИ правят предписание, че болничната пералня не функционира по правилата. Веднага е организирана обществена поръчка  за над 400 хил. лв., възложена на обединение между  фирмите „Скални материали“ и „Ескана“, които  доставят и оборудване към ремонтираните също от тях помещения. Работата им обаче се оказала калпава, тъй като през ноември същата година регионалната здравна инспекция направила ново предписание , а от Агенцията за държавна финансова инспекция започват проверка. „Машините, които са доставени изобщо не отговарят на критериите, не са годни да работят с пара, което е важно условие за болнично бельо, а разходите им бяха доста високи. 1,65 лв. на килограм бе себестойността на прането и гладенето, освен това непрекъснато дефектираха. Съветът на директорите по тази причина взе решение в средата на 2016-та г. да възложи услугата на външна фирма, която  работи на цена от 1,10 лв. и изцяло за нейна сметка доставя постелъчен инвентар.Изпълнителите на ремонтите , без да имат право, са си взели подизпълнител- местната фирма „Еврокомерс Георгиев“, зад която стои лице със специфично прозвище“, обобщи д-р Филев.

Дейността по стерилизация на медицинския инструментариум, за разлика от поднесената информация от адв Деневq не се извършва като външна услуга. На 09.07.2013 г. е сключен Договор за „Строително-ремонтни работи по промяна предназначението на част от перално в „Звено за стерилизация” с доставка на оборудване за стерилизация и основен ремонт на Детско отделение – Структура за юноши към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД – гр. Велико Търново”. Изпълнител и по този договор е обединението между фирмите „Скални материали“ АД и „Ескана“ АД. Звеното за стерилизация е въведно в експлоатация през 2014г. и работи до ден днешен. Заедно с това, МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД има сключени договори, по силата на които предоставя услугата стерилизация на медицински инструментариум на други лечебни заведения в областта, информира още той.

„Искам да подчертая, че в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, работят изключителни професионалисти, които могат да се чувстват защитени, макар по тях да хвърлят доста камъни. Изпитваме нужда от кадри, но се справяме и то добре, както личи и от финансовите резултати“, допълни още болничният шеф. По данни на медицинският директор д-р Галина Гарева още с първите данни за разпространение на  коронавируса в другите държави, ръководството на болницата е взело решение да се подготви за условията на карантина Първо хиругично отделение. Не е използвано инфекциозно в стара болница, защото там условията са лоши и няма нужната техника, а отделението за образна диагностика и далече, което би създавало допълнителен дискомфорт. До сега  в областната болница са поели над 70  заразени с ковид, а починалите са трима. По време на лечението са били заразени и 5 човека от персонала.

4,7 МЛН. СТРУВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВИЯ 7-ЕТАЖЕН БОЛНИЧЕН КОРПУС ДО СЕГА, ОТВАРЯТ ГО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Д-р Стефан Филев даде и детайлна справка за строителството на новия болничен корпус, който ще приюти всички отделения от стара болница, на мястото на които ще се оформи хоспис. С решение на Съвета на директорите от продажбата на терена с недовършения хирургически блок  и бившата парова централа  приходите възлизат на 6,014 млн.лв. 987 хил. е внесеното от МОБАЛ ДДС по сделката, а 227 хил.лв. са дадени под формата на Данък печалба.  Останалите 4,7 млн. са  отишли за новия корпус, който е на 7 етажа  и има над 4500 кв. метра разгъната площ, отговаря на всички медицински стандарти и ще доведе до снижаване на болничните разходи с над 500 хил.лв. годишно. „Не може строителството на модерна болница,  което има множество изисквания, да се сравнява с изграждането на жилищен блок , например. Ще отправим предложение до директорския съвет за кандидастваме за нисколихвен кредит  от 3,5 млн. за оборудване и завършване. „Изказаната от адв. Иван Денев осведоменост за извършено „разпродаване“ на целия северен двор от територията на нова болница, не отговаря на истината. Всеки един средно грамотен човек с юридическа култура, а още повече юрист, знае, че разпореждането с недвижими имоти в едно акционерно дружество, става след взето за това решение от общото събрание на акционерите. Категорично опровергавам слуховете, че се продават болнични терени. За новия корпус ще се влиза с кръстовище от към ул. „Ниш“, а зоните  в двора на болницата там са публична държавна собственост. Не може току така да се продава държавна собственост. За това е нужно крайно решение на Министерски съвет. Имаме процедура за продажба само на бившата гинекология в стара болница, където сега е частната кардиология. Чувам какви  ли не слухове, че продаваме за блокове и всякакви интерпретации, които са неверни“, каза още д-р Стефан Филев. „Искам да знаете, че в тази болница работят истински професионалисти, които въпреки ежедневните проблеми, свързани с недостатъчен персонал, недостатъчно финансиране и въпреки персоналните към тях нападки и хули, заплахи за живота им, стоят на своя пост и се грижат за вашето здраве. Дори когато призовавате за хвърляне на камъни по лечебното заведение, вие отново се обръщате към работещите в него лекари, медицински специалисти и санитари при нужда от медицинска помощ за Вас или Вашите близки“, завърши директорът на областната болница.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *