1045 четения

Освиркаха Цвета Караянчева на честванията на Независимостта във В. Търново

ГРОЗНИ СЦЕНИ СЪПЪТСТВАХА ЧЕСТВАНИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ. Мощни скандирания „оставка“ заглушиха 6-минутното слово на председателя на народното събрание Цвета Караянчева, преди празничната заря-проверка пред крепостта Царевец. Секунди преди тя да застане на трибуната, група протестиращи започнаха да я освиркват, да надуват вувузели и да опъват плакати с надпис „Позор“. Негативните реакции  обаче не попречиха на Караянчева да държи реч, тя запази самообладание и поздрави присъстващите на площад „Иван Асен І“.

„Днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум, празник за онези, които наистина мисля за напред. Обявяването на Независимостта е едно дело, което трае десетилетие.То е резултат от усилията не само на най-смелите, но и на най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в Българския централен революционен комитет, героите-мъченици от Априлското въстание, опълченците от Руско-турската война“, заяви председателят на Парламента.

Караянчева подчерта, че никога не бива да се допускат отново грешките в миналото, довели до Националните катастрофи, войни, терор и народен съд.

Тя се обърна към протестиращите и с усмивка и заяви:

„СКЪПИ, СКАНДИРАЩИ ТАМ. ПРЕДИ ВАС МНОГО ХОРА СА БИЛИ ТУК И СА ИМАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ИСТОРИЧЕСКИ ПОГЛЕД НАПРЕД“.

Тази нейна реакция беше посрещната противоречиво – едни започнаха да ръкопляскат, а други още повече да я освиркват.

Завърши речта си с думите: „На вас, които викате „Оставка“, също честит празник“.

До ексцесии не се стигна, тъй като НСО бе взело драконовски мерки за сигурност. Гражданите бяха допускани до тържеството след проверки на 3 КПП-та. Всички преминаваха обследване с металодетектори и бяха принуждавани да изхвърлят бутилките с вода, които носят.

По-късно вечерта Караянчева обвини депутата от БСП Явор Божанков, че е организирал протестната акция срещу нея.

„ГЕРБ твърдят, че чужди медии взимат пари, за да критикуват правителството. Също така Борисов каза, че президентът го следял с дрон. Тази история е от същата категория – безумна!“, коментира червеният народен представител.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Освиркаха Цвета Караянчева на честванията на Независимостта във В. Търново

  • 23.09.2020 в 17:33
    Permalink

    Едва ли бяха търновчани…. Някакъв бургазлия се перчи във Фейсбук.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!