Водещи новиниОбществоТемида

Преподавателка осъди ВТУ за над 13 000 лв. неплатени хонорари

 

ПРЕПОДАВАТЕЛКА С ПРОФЕСОРСКА ТИТЛА ОСЪДИ ВТУ ЗА НАД 13 000 ЛВ. НЕИЗПЛАТЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ за проведено обучение през зимния семестър на учебната 2016/2017 г. Търновската алма матер трябва да плати на М.М.П. 10 274 лв. главница и 3030 лв. призната мораторна лихва. Според решението на Великотърновския районен съд, което подлежи на обжалване, това са пари по проведени магистърски програми редовна, задочна, дистанционна форма на обучение и за дейност като ръководител на програма.

През въпросния период М.М.П. е била професор и ръководител на катедра „Финанси и счетоводство” към Стопанския факултет на университета. По делото категорично е установено, че през зимния семестър на учебната 2016/2017 г. са възложени часове по допълнителна аудиторна заетост в магистърски програми – платена форма, редовно, задочно и дистанционно обучение.

От събраните по делото доказателства ставало ясно, че преподавателката реално е провела обучение от общо 235 лекционни учебни часа и респективно 470 часа упражнения по дисциплините „Съвременни методи за отчитане и калкулиране”, „Счетоводни стандарти”, „Управленско счетоводство”, „Капиталово бюджетиране”, „Счетоводни програмни продукти”, „Спецсеминар 1”, „Счетоводство”, „Теория на счетоводството” и др.

Съдът не е приел твърденията на ВТУ за разминавания между заложените лекционни часове и времевия диапазон на провеждането им. За целия семестър на преподавателката се полагало възнаграждение в размер на 15 274 лв., но от него университетът е изплатил сумата от 5000 лв. След като чакала три години, преподавателката завела дело, което засега печели.

Нели СУКОВА

3 thoughts on “Преподавателка осъди ВТУ за над 13 000 лв. неплатени хонорари

 • Преподавателката се казва Мария Павлова и беше зам.ректор на Пламен Легкоступ. По принцип е невъзможно да се вземат толкова часове за една учебна година. Бяха едно с Бонджолов после покраи Легкоступ се скараха. Всичкото е за пари.

  Отговор
  • Ректорът назначи за свой заместник проф. Янка Тянкова –юрист, която трябваше да осигурява и юридическата експертиза при подобни случай. От нейното назначаване ВТУ само губи дела. Не е ли време Тянкова да се отегли от поста.

   Отговор
 • Зимен семестър –от октомври до февруари:4 месеца.Сума за изплащане 15 274лв. 15274:4=3 818лв на месец.Заплата на президент!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *