453 четения

Майсторката Боряна Мочева показва тайните на рисуването върху коприна

ТАЙНИТЕ НА РИСУВАНЕТО ВЪРХУ КОПРИНА ПОКАЗА В СЪБОТА МАЙСТОРКАТА БОРЯНА МОЧЕВА. Това беше и първата творческа работилница на Самоводската чаршия, която се проведе във Винения дегустационен център, където най-смелите и любопитни приключенци имаха шанса да опитат и вината на три български изби.

„За мен самата също беше приключение и предизвикателство да представя как се рисува върху коприна на хора, които никога не са го правили. Но всеки може да рисува, стига да се отпусне и да се остави на творческия си инстинкт“, каза Боряна Мочева, която от години рисува коприна, а в момента е и директор на Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново.

Всички участници в работилницата получиха коприна, бои, рамки, на които се опъва коприната, и дори сами се справиха с всяка стъпка от процеса. „Идеята е всеки да си тръгне с готов шал. Предоставила съм шаблони, ако решат да ползват, но шалът на всеки участник в края ще бъде различен. Няма да рисуваме по предварително избрана от мен картина“, уточнява г-жа Мочева и признава, че рисуването върху коприна много прилича на акварелната живопис. Техниката на работа е същата, макар картонът да е заменен с коприна.

„И върху коприната, както при акварела, трудно се правят корекции, но пък предизвикателството е да превърнем всеки дефект в ефект. Когато рисунката е готова, боите се фиксират и не се изпират от плата“, обяснява майсторката.

От Древен Китай и Древна Япония тръгва изкуството на рисуваната коприна. В Индия и Тайланд също познават багренето на платове, и то отпреди доста години. После изкуството навлиза и по нашите земи, където нашите баби някога са багрили платове, но само с естествени растителни продукти.

„Аз самата започнах преди доста време. За първи път се докоснах до рисуването на коприна в училище, но се запалих истински като студентка. Конкретната причина беше едно пътуване на сестра ми до Германия. Тя завърши Езикова гимназия и беше на обмяна на опит там. Беше присъствала на час по изкуство в едно училище и тя се върна оттам с шалче и малка брошка от рисувана коприна. Бях толкова впечатлена, че когато след това започнах да се занимавам с приложно изкуство във Факултета по изобразително изкуство тук, вече знаех кой е моят свят“, връща се назад Боряна Мочева.

В началото рисувала върху изкуствена коприна и се учила от грешките си. Трудно намирала материали за работа, защото бои и четки се продавали само в специализираните магазини в София, но тя не се отказала.

„Вярвам, че това няма да е първата и последната работилница за рисувана коприна, защото почти не съм виждала човек, който веднъж да е опитал и да не е поискал пак да рисува върху тази материя. Усещането е особено и много приятно, а и да носиш шал, който сам си си украсил, е удоволствие“, признава Боряна Мочева.

Следващата работилница на Самоводската чаршия ще бъде за гравиране върху кожа, а след това майсторите ще покажат как се работи с керамика и как се рисува върху стъкло.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!