45 медицински специалисти са с COVID-19, инфекцията взе още четири жертви

Екипите в лечебниците изнемогват, на места има криза за лекарства

 

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС ДОСТИГНА 269,60 НА 100 ХИЛ. ДУШИ В ОБЛАСТТА. Във вторник диагностицираните са 82, а с тях броят на инфектираните достигна 1264. Инфектирани са 45 медицински специалисти, от които 15 лекари. Смъртността продължава да се увеличава. Заразата доведе до фатален край на четирима за денонощие. Битката загубиха три жени на 62, 65 и 81 години и мъж на 64 години. Починалите стават общо 37.

Положителна проба са дали двама учители в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов. Единият от тях преподава на паралелка в начален курс на обучение, в резултат на което под карантина за 10 дни остават 24 деца и класния им ръководител. В школото са предприели четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата, по предписание на Регионалната здравна инспекция. Учениците от карантинирания клас преминават от присъствено към електронно обучение.

Хоспитализирани са 119 души.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПРЕГНАТА Е СИТУАЦИЯТА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Инфектирани се приемат в първо и второ хирургично отделение, неврохирургия и реанимация. Обмисля се трансформирането на още две медицински структури в специализирани за терапия на заразени. Хоспитализирането е динамично и продължава не само през деня, но и нощем – по спешност. В изолационните звена дават седмично дежурство двама лекари. Приетите пациенти са в широк възрастов интервал, като има такива и на 30 години. За сега няма недостиг на лични предпазни средства и дезинфектантни. Кадровият проблем обаче продължава да се задълбочава.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е на лице криза за лекарства за терапията на заболелите от коронавирус. Част от медикаментите са изчерпани в складовете и не могат да бъдат доставени в лечебницата. Това принуждава специалистите да назначават други, заместващи препарати, поради реален риск от невъзможност за приключване на определено лечение.

ГОРНООРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА Е ЗАПЪЛНИЛА НАД 30 % ОТ ЛЕГЛОВАТА СИ БАЗА С ИНФЕКТИРАНИ И ПАЦИЕНТИ, ИЗЧАКВАЩИ РЕЗУЛТАТИТЕ СИ ОТ PCR ТЕСТОВЕ. Ръководството на клиниката вече е преустановило практиката за седмично дежурене в специализираните и изолационни структури и всички медици дават дежурства за лечението и консултирането на заразените. Междувременно от стационара излязоха с апел за доброволци за логистична подкрепа на организацията в лечебното заведение. Желаещите ще бъдат ангажирани в разделянето на пациентския поток, като го насочват за прием към съответните отделения в болницата.

В свищовската болница ситуацията пък изглежда отчайваща. Кметът на Общината Генчо Генчев призова отново да се притекат на помощ дарители.

„От свое име, в качеството си на кмет, председател на Общински кризисен щаб и доброволец в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ се обръщам към всички, които имат възможност да подпомогнат финансово или материално болничното заведение в Свищов. Усложнената епидемична обстановка в страната и увеличения брой на заболелите от COVID-19 в нашата община затруднява нормалното функциониране на болницата, поради недостига на консумативи, апаратура и средства. COVID oтделението работи при пълен капацитет, което изчерпва ресурсите по-бързо от предвиденото“, заяви той.

Под домашно лечение са 521, а оздравелите в региона към вторник са 587. 963 души остават под карантина.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *