Великотърновец е европейски шампион по бокс за професионалисти

Великотърновецът Стефани Койков спечели европейската титла по бокс в лека тежка категория (до 79 килограма), съобщи първият му треньор Евгени Донев. 28-годишният талант на БК „Ивайло ВТ“ от четири години живее и тренира в Германия. В двубоя за пояса на UBF Стефани надделя над турчина Мохамед Озагюн Арифогулари.

Мачът за титлата бе в „Нокаут Арена“ в Гелзенкирхен /Германия/ в края на ноември, където Койков нокаутира съперника си във втория рунд и спечели първия си пояс на професионалния ринг. Любопитно е, че са се спазвали много строги противоепидемични мерки, съперниците в галата са боксирали на отворени прозорци, като са нямали право да гледат другите срещи и дори да се изкъпят след слизането от ринга. Негов противник в мача е трябвало да бъде унгарецът Ищван Зелер, но шест дни преди срещата се е разболял от коронавирус.

Кариерата си като боксьор Стефани стартира при Евгени Донев в залата на стадион „Ивайло“. Под негово ръководство той стига до младежкия национален отбор, а после и до мъжкия. Носител е на няколко републикански титли, трети е на турнира „Странджата“.

Днес двамата с Евгени Донев отново работеха заедно, като еврошампионът въртеше обиколки на лекоатлетическата писта за време.

В момента Стефани Койков е част от боксов клуб „Le Boxeur“ във Франкфурт, където негов треньор и мениджър е Саша Незбета. До сега на професионалния ринг той има баланс от 8 победи (7 с нокаут) и само 1 загуба от чеха Рене Молик.

Целта пред великотърновският боксьор сега е свързана с атака на междуконтиненталната титла на WBO през това лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.