Ръководството на Община Горна Оряховица отбеляза 173-тата годишнина от рождението на Ботев

Ръководството на Община Горна Оряховица отбеляза 173-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Заради наложените противоепидемични мерки традиционното честване на годишнината от рождението на Ботев бе отменено.

Пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода бяха поднесени венци от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Да се поклонят пред делото на великия българин и да поднесат венци и цветя, дойдоха и общински съветници, представители на политически партии, и на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На 17 май 1876 г. слизането на 200 български четници на Христо Ботев край Козлодуй предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *