Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Мобилен екип ваксинира срещу COVID-19 жители на десет населени места във Великотърновско

ОКОЛО 90 ДУШИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО БЯХА ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС от мобилен медицински екип от София. Специалистите посетиха Дебелец, Плаково, Войнежа, Къпиново, Пушево, Шереметя, Арбанаси, Беляковец, Никюп и Водолей, за да улеснят местните в достъпа им до ваксина, предотвратявайки реденето и чакането на опашки в някои от ваксинационните пунктове, зелените коридори в лечебните заведения и при джипитата. Хората получиха първа доза от препарата на Pfizer-Biontech, като преди инжектирането преминаха обстоен лекарски преглед и подписаха декларация за информирано съгласие.

Отговорната задача за ваксиниране на живущите в десетте населени места изпълниха успешно д-р Лъчезар Василев, медицинска сестра Анелия Ангелова и шофьорката Гергана Николова.

Предварително бе създадена организация за записване на желаещите, като за целта експерти от общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“ влязоха в контакт с кметовете на съответните селища и здравните власти.

В края на месеца или най-късно в началото на май ще бъде осъществена отново координация по пристигане на мобилен екип, който да сложи втора доза за имунизираните.

Това е втора такава акция в малките населени места във Великотърновско, след като преди около месец мобилен екип дойде, за да постави ваксина на над 40 желаещи от Войнежа, Вонеща вода, Ялово, Въглевци, Райковци и Габровци. Тогава обаче имунизациите се правеха само с препарата на Astra Zeneca. Идентична кампания бе проведена и в труднодостъпни села в община Елена.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *