Култура

350 танцьори ще премерят сили в „Болярско надиграване”

350 танцьори от 17 клуба в България ще премерят сили на Х национален фолклорен фестивал „Болярско надиграване”, който ще се проведе на 12 юни от 9:30 часа в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново.

В тазгодишното събитие Велико Търново ще бъде представено от фолклорен колектив „Плетеница”. Право на участие имат всички непрофесионални клубове и формации от страната, изучаващи български народен фолклор. Ограничение във възрастта на участниците няма.

„Болярско надиграване” ще протече в два етапа. Първият е „Българско хоро и хореографска разработка”, а вторият етап е за наградата на Валери Вълев, който е създател на фестивала, като тази година акцентът пада върху Чичовото хоро. Емоционалното изпълнение е критерий за оценяването при втория етап на състезанието.

По три призови места ще има във всеки раздел. Търновци и участниците във фестивала ще номинират за награда „Царска корона” и най-красивите боляри.

Целта на феста е популяризирането, запазването и развитието на българския танцов фолклор и представяне на творческия репертоар, изграждането и усъвършенстването на добро сценично и техническо изпълнение на участниците.

Събитието се организира от Община Велико Търново и фолклорен клуб „Валденс Победа”. Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *