Янтра се качи до 3,90 метра, на всеки час следят нивото й заради пороите

Критичното ниво е 6,50 м, през 1924-та приливната вълна е била 10 м

ЗАРАДИ ПОРОИТЕ КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Д-Р ДАНИЕЛ ПАНОВ Е РАЗПОРЕДИЛ НА ВСЕКИ ЧАС ДА СЕ СЛЕДИ НИВОТО НА ЯНТРА И ПРИТОЦИТЕ Й. Самият той обиколи през уикенда най-критичните точки в кв. „Асенов“ и в района на Леденик. В помощ на местната власт е и наскоро монтираната оповестителна система, която дава детайлна информация за прииждащите води. Около 3,90 м достигна нивото на Янтра в събота следобед. Само за броени часове водите се вдигнаха с близо 90 сантиметра, което леко обезпокои местната управа. Според запознати при 6,50 метра реката излиза от коритото си и следват мащабни наводнения. Последното голямо е от 2014-а, като тогава щетите в целия регион бяха за десетки милиони левове. „В постоянна връзка сме и с гл. инспектор Станко Лазов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Регистрирано е понижение и няма опасност за живущите в най-ниските части на Велико Търново“, информира самият градоначалник. През последните две години с инвестиция от близо милион лева бяха основно почистени речните корита на Янтра и Белица, като със специализирана техника се премахнаха тонове наноси и горички по цялото им протежение с акцент старата част на града.

9,70 метра е достигнало нивото на река янтра при едно от най-големите наводнения, след които е отнесен даже Владишкият мост. На 200-годишна дървена врата в стария кв. „Асенов” векове наред са отбелязвани всички природни катаклизми, които са връхлитали старата столица. За находката, която е публикувана в доста научни издания, съобщи археологът доц. д-р Мирко Робов.

Почти 10-метрова е била реката през 1924 година.

„Вратата е разположена точно до Владишкия мост и върху нея собствениците на старата къща са отбелязвали и нивата на реката.

Започнали са през 1822-ра. Първото голямо наводнение е оттогава. Има едно и през 1829 година, при снеготопенето.Отбелязал го е Михаил Нико – тогавашен собственик. През 1837 година с острие върху дървото са написали – „чума”, през 1844 г.- „холера”, през 1873 г.- „землетресение”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.