Герои на нашето време: Иван Досков се оженил в затвора, работил като библиотекар и го пуснали предсрочно

Търновецът с богато криминално досие за 50 години няма нито ден трудов стаж

 

Осъденият на 7 г. затвор и сочен за тартор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици Иван Досков е пуснат 1,9 г. предсрочно от затвора за добро поведение преди 2 месеца. Търновецът с богато криминално досие и прекарани 13 години по затворите е доста колоритна личност и с бунтарски дух. 51-годишният Досков е сключил граждански брак в затвора с любовта на живота си Веселина, разказва самият той. Сватбата зад решетките е била преди година, а управата не разрешила пищно тържество. Въпреки това Иван и Веселина станали семейство и тя го чакала да изтърпи наказанието си.

Другото любопитно от престоя му във Варненския затвор, където изтърпява последната година и половина от присъдата си, е работата му там като библиотекар. Предложили му и той приел, за да бъде близо до книгите. Признава, че много обича историята и е прочел доста издания през престоя си зад решетките. Това е единствената му официална работа в половинвековния му живот. Сега е напълно отдаден на отглеждането и възпитанието на децата си – 14-годишната Христина и 10-годишния Иван. Дилян е 30-годишният му син, който в момента е в Испания, след като наскоро също излезе от затвора, където бе пратен като член на групата на баща си.

 

ОТКАЗАЛ СПОГОДБА С ПРОКУРАТУРАТА, ЗАЩОТО НЕ БИЛ ВИНОВЕН

 

Рекордната присъда от 7 години Иван Досков получи през 2017 година. Делото се гледа от Спецсъда в София, а през това време двама от 8-членната банда починаха, другите получиха условни присъди след спогодби с прокуратурата. Само бащата и синът бяха осъдени ефективно. През цялото време Иван Досков не се призна за виновен и досега твърди, че в този случай обвиненията са били скалъпени и съшити с бели конци. Като доказателство сочи факта, че прокуратурата му е предложила споразумение от 5 години, от които да лежи 2,5 г. Той отказал и тръгнал да доказва невинността си, но вместо това му дали присъда от 7 години, макар доста от свидетелите да са сменили показанията си пред съда. Освен това е лежал в ареста 10 месеца вместо законните 8 и умишлено са го държали 3,5 г. със статут на следствен в Софийския централен затвор.

 

ЖИВОТ КАТО В ЕКШЪН ФИЛМ – 13 ГОДИНИ ПО ЗАТВОРИТЕ У НАС И ПО СВЕТА И НИТО ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ

 

Иван Досков, който въпреки бурния си живот не се сдобива с прякор, е прекарал 13 години по затворите у нас и в чужбина. Няма нито един ден трудов стаж и не смята да работи, поне засега. Учил е теология и богословие във ВТУ. Обича православието и вярва в Бог. Категоричен е, че само религията е опазила българина по време на петте века турско робство, и познава добре българската история не само от този период. Има мнение, което смело отстоява по много въпроси, като типичен представител на зодия Овен. Твърди, че бандитските изяви са го намерили, а не той тях. Още като ученик коренякът търновец имал доста хулигански прояви и престой в детска педагогическа стая.

После обаче нещата загрубели и в началото на 90-те години заминал в Чехия и Германия, където се забъркал в доста успешни обири. През 92 г. е задържан за кратко в Австрия и Германия. През 1993 година подпалва дюшека в килията си в търновския следствен арест, защото го бяха обвинили, че е взривил колата на тогавашния окръжен прокурор Цанко Русев. И до днес по тялото си Досков има следи от пожара в килията му, защото охраната умишлено не е отворила вратата. Преди това в знак на протест срещу обвинението провел 22 дни гладна стачка. В крайна сметка не е бил осъден поради липса на доказателства нито по версията за взривяването, нито за погрома в тогавашния култов бар „Надежда”, съпроводен с рекет от страна на Досков и сие.

През 1995-а му дават отново рекордна за онова време присъда за кражба 9 години, но ВКС я намаля на 3. След като излиза на свобода, заминава за Испания, където заедно с други авери правят доста сериозни удари в златарски ателиета. За въоръжен грабеж с престрелка го осъждат на 6 години затвор, след 5 години испанските власти го екстрадират у нас.

Както се казва – „Шило в торба не стои“, и Иван не може да живее кротко, като обикновен човек. Той постоянно се забърка във всевъзможни неприятности и престъпления. Така се стига до огромен кръчмарски скандал в Русе, при който наръгва клиент 4 пъти с нож, но той оцелява по чудо и не обвинява Досков за нападението.

„Вечният клиент” на полицията отново духва за Испания. През 2013 година испанците задържат Досков и го обвиняват в международен трафик на наркотици и въоръжени грабежи на наркотрафиканти. Изкарва 8 месеца зад решетките, но до присъда така и не се стига поради липса на достатъчно доказателства.

После се прибира в България и отново става известен с екшън по време на циганска сватба в центъра на Велико Търново. В популярното заведение „Джеронимо” избухва скандал, в който Досков е намушкан няколко пъти по време на последвалото сбиване, но оживява.

През 2016-а е шумно арестуван като ръководител на ОПГ за разпространение на наркотици в областта, за което бе и 7-годишната му присъда. По това време ГДБОП бе ударила и групата на Айдън, и групите на Бенката и Черния и парадоксът е, че и трите групи са обвинени като монополисти по едно и също време в старата столица.

Наркотици обаче се продават и след задържането на трите групи – явно полицията не се опитва да спре този бизнес, а да го контролира, твърди Досков.

„… Аз за полицията съм като трофей още от едно време. Тогавашните полицаи, вече пенсионирани, се учиха на мен, а днешните са ме чували само по оперативките. Като ме задържаха през 2016 г., даваха изявления и се радваха, все едно са заловили най-големия престъпник в света. Последното дело беше напълно скалъпено, имаше натиск и шантажиране спрямо свидетелите по всякакъв начин, само и само да дадат удобни за тях показания. Всъщност в Търново бандити няма. И тези изрази като наркобос за мен са доста пресилени. Истината е, че в един момент аз станах неудобен и за бандитите, и за полицаите. Исках да сложа ред на улицата, но бях неудобен за така наречените „бандити“ и полицаи. През годините ме спрягаха за няколко палежа и гърмежи на коли и апартаменти, но тия анимационни герои, където сега ходят по двама-трима да си пазят страх, когато им се случи някоя беда, все за мен се сещаха. Дори когато им спрат тока за неплатени сметки. Полицията пък е свикнала да й се снася информация от определени бандити, които тя не закача, защото хем са доносници, хем си плащат. Днешните бандити не знаят какво е чест и достойнство и живеят в бандитските филми, които гледат. Предателите никой не ги обича, дори и техните покровители”, казва още Досков.

 

ТАТУИРОВКИ ПО ЦЯЛОТО ТЯЛО

 

Досков има татуировки по цялото тяло, но всички те са с библейски сюжети, на почетно място са, естествено, семейството му и починалата му майка. Известният с криминалните си изяви търновец обяснява, че татуси не се правят за украса или заради модна тенденция и нито една от неговите не е случайна. 90% са правени в затворите, където си е заслужил авторитета и уважението.

Този „герой“ от криминалния свят е гласувал само веднъж в живота си – през 1989 г. за правителството на СДС. В същото време казва, че е крайно десен и винаги е бил с такива убеждения, но не харесва нито един политик толкова, че да даде гласа си за него.

Човек без трудова книжка, чест гост на затвора, който не е обвиняван само в убийство, изнасилване и данъчни престъпления, всъщност сам е избрал да живее така. Той е от добро семейство, но въпреки това е станал бандит. Иван Досков е щастлив и свободен човек независимо кой какво мисли за него. И къде на шега, къде на истина казва, че има доживотна пенсия от Испания и заради това не си и помисля да работи нещо, каквото и да е то. Обещава обаче да се пази от бъркотии оттук насетне и избягва срещите с кримиконтингента. И се надява този път полицията да го остави да се наслаждава на щастливия си семеен живот и свободата…

Нели СУКОВА

Сн. авторката

4 thoughts on “Герои на нашето време: Иван Досков се оженил в затвора, работил като библиотекар и го пуснали предсрочно

 • 20.07.2021 в 13:50
  Permalink

  Тоя е пълна загуба от генетична гл.т. „Учил е теология и богословие във ВТУ.“ Ми, бравос, научил го е. Те там приемат по диплома, това вярно, ама все пак… Да беше записал и една педагогика… Всъщност защо я има тази статия ?

  Отговор
 • 20.07.2021 в 18:48
  Permalink

  Има различни хора, както има различен размер винкел.Може за някого това да е поучително.

  Отговор
 • 20.07.2021 в 19:33
  Permalink

  Не знаех. че през 1989 г е имало избори.

  Отговор
 • 20.07.2021 в 22:16
  Permalink

  Тези ли са героите и важните личности на нашето време,на които младежите трябва да подражават. Решително НЕ.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.