Партизанските паметници в областта все още събират верните последователи на социалистическата идея около 9 септември

На 9 септември тази година се навършват 77 години от социалистическата революция в България през 1944 г., поне това беше официалната формулировка в продължение на 4 десетилетия. Една от най-противоречивите дати в съвременната ни история, за нейното значение продължават да спорят както историци, така и привърженици на отмрелия вече социализъм. На другия полюс са всички, които са били или са се чувствали репресирани от комунистическия режим. За най-младите тя не е нищо повече от дата в учебника. Така или иначе, особено за членовете на БСП и за наследниците на някогашните партизани и ятаци, това е светла дата, която най-често се отбелязва около многобройните паметници и паметни плачи в областта, които са над 100. Повечето стоят и са добре обгрижвани, което все пак е добър знак за почитта на разделеното ни общество към историята.


Партизани от Килифаревската и Еленската чета на Горнооряховския отряд слизат в Търново, около 9 септември 1944 г.

Сред най-големите партизански паметници във Великотърновска област, които се знаят, без да сме изчерпателни, са монументът „Балванска битка“, Паметникът на загиналите партизани при с. Константин, този в местността Тасладжа, а в парк „Дружба“ във Велико Търново има няколко надгробни. Партизански паметник има до хижа „Божур“, в с. Михалци, в Сухиндол е този на Хюсеин Мутков, къщата музей на баба Съба Енева в с. Коевци и Паметникът на загиналите партизани там. Скромният ни списък продължава с надгробния паметник в с. Горско Косово, а в Златарица голям паметник, посветен на загиналите в Септемврийското въстание през 1923 г. В центъра на Лясковец още стои монументът в центъра на града, многобройни са паметниците и в Килифарево. Не на последно място трябва да посочим и Братската могила в парк „Марно поле“ в старата столица.

На повечето от тях днес ще бъдат поставени цветя в знак на почит към загиналите. А тези, които не признават датата, може просто да ги подминат. Важно е да бъдем толерантни.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. „Изгубената България“

4 thoughts on “Партизанските паметници в областта все още събират верните последователи на социалистическата идея около 9 септември

 • 09.09.2021 в 17:46
  Permalink

  Тия партизании, ни разгониха фамилията. Какви паметници бе? И днес още не можем да се оправим.

  Отговор
 • 09.09.2021 в 17:47
  Permalink

  Комунизъма е радиоактивен. Само може да се загроби, за да не трови.

  Отговор
 • 13.09.2021 в 13:32
  Permalink

  На снимката не виждам масово посрещане както ни учеха като деца.

  Отговор
 • 15.09.2021 в 3:44
  Permalink

  Хората са се били за по-добро бъдеще,едва ли за сегащното.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *