Горещи новиниГорна Оряховица

Експресът „Свързана Европа“ премина през Горна Оряховица

Влакът Connecting Europe Express (eкспрес „Свързана Европа“) премина през Горна Оряховица. С изключителна точност той пристигна на жп гарата, където престоят му бе около 10 минути. Десетки любители на железниците с ентусиазъм го чакаха, за да го разгледат и си направят снимки за спомен. Композицията тръгна на 2 септември от Лисабон и след като обиколи над 100 населени места на Стария континент по време на петседмичното си пътуване, ще завърши обиколката си в Париж на 7 октомври.

Един от посрещачите на експреса бе 83-годишният Ангел Мъглов. Той отдава 35 години от живота си на любовта към железниците, а вече 23 г. е пенсионер. „Именно за това съм тук и дойдох да видя и посрещна композицията. Целият ми трудов стаж е преминал на гара Горна Оряховица. За съжаление, през годините нещата се промениха, преди жп транспортът бе основен, сега обаче автомобилите са навсякъде“, споделя още той.

Лошите условия, бавното придвижване и честите закъснения на влаковете според него са част от причините да не се използва този вид транспорт като преди. „Част от инициативата на железниците в цяла Европа тази година е популяризирането на железопътния транспорт, в България, за да стане това, БДЖ трябва да вложи повече усилия, започнали са договори за подмяна на електрическите локомотиви, но това не е достатъчно, за мен вагонният парк трябва да бъде подновен. Условията за пътниците също трябва да бъдат такива, каквито предоставят във всички страни на Запад. Сигурен съм, че ако успеят да подобрят условията за пътуване, младите ще използват повече железниците“, казва още Ангел.

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторката

One thought on “Експресът „Свързана Европа“ премина през Горна Оряховица

  • Снимката не е на същия влак

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *