Огромни опашки пред лабораториите във В. Търново за тестове за антитела

Цената на изследването е 31 лв., а заветният медицински документ ще се издава само при наличие на определена стойност имунна защита

ОГРОМЕН НАПЛИВ ОТ ЖЕЛАЕЩИ ДА ИЗСЛЕДВАТ НАЛИЧИЕТО НА АНТИТЕЛА СРЕЩУ COVID-19 В ОРГАНИЗМА СИ И ТАКА ДА СЕ СДОБИЯТ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ превърна акредитираните за целта лаборатории във Велико Търново в най-посещаваните места в града в четвъртък. Още от ранни зори пред диагностичните центрове се наблюдаваха опашки от хора, които не намаляваха през цялото време. Пред „Борба“ медицински лица от лабораториите изразиха съмнение, че ще успеят да обхванат всички дошли да се тестват в рамките на работния ден.

Голяма част от чакащите споделиха, че корекцията на заповедта за зелен сертификат значително ще ги облекчи, защото до момента на всеки 48 часа се е налагало да си правят антигенен тест, за да отидат на работа или да водят нормален социален живот. Според тях обаче е редно държавата да покрива част от сумата за диагностика за антитела.

Изследването към момента струва 31 лв. То се прави с всякакви тестове в лабораториите, които са сертифицирани с С-марка и имат чувствителност над 90%. Взима се венозна кръв  и ако съответният човек има защитни стойности над 150 BAU/ml, се счита, че е изградил достатъчно силен имунитет след преболедуване. Само на такива лица се дава право да вземат медицинския документ за свободен вход за дейности на закрито.

РЕЗУЛТАТЪТ В РАЗЛИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ИЗЛИЗА ПО РАЗЛИЧНО ВРЕМЕ. Наша проверка показа, че в един от медицинските центрове уведомяват изследваните какво е нивото им на защита два часа след тестването, а в друг – 24 часа по-късно.

В момента в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получат зеления си сертификат от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

От опцията могат да се възползват и учениците и така да избегнат двукратната диагностиката в учебните заведения.

Зеленият сертификат с тест за антитела ще важи 90 дни и само за територията на България.

На този фон в областта се отбелязва увеличение на желаещите да се имунизират. По данни на РЗИ за последното денонощие в региона са поставени 567 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 41 916 лица. Най-предпочитан остава защитният препарат на Pfizer-Biontech, а след него еднодозовият Janssen.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.