Частната болница „Минерални бани” строи зала за водолечение с минерализирана вода за над 500 000 лв.

Изпълнителният директор д-р Иван Чернев: „Ще има джакузи и различни вани, сред които и специални за крака”

 

Д-р Иван Чернев пред залата за водолечение.

СБПЛР „МИНЕРАЛНИ БАНИ” В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ УСИЛЕНО СТРОИ зала за водолечение с минерализиране на водата. Пристройката в двора на частната лечебница в центъра на града е с топла връзка към болницата. Проектът е с инвестиция за над 500 000 лева и в най-добрия случай ще бъде готова през пролетта, съобщи изпълнителният директор д-р Иван Чернев. Цената обаче може да се увеличи драстично заради инфлацията и поскъпването на строителни материали, които освен това липсват на пазара. Топлата връзка с водолечебния сектор, който ще бъде на първия етаж, е готова в груб строеж, а в двора е монтирана модулната станция, която ще минерализира водата, направени са и съответните проби за озониране.

„Ще има джакузи със седем места, което е договорено, няколко тангенторни и хидрогалванични вани и отделно 4 – 5 вани за лечение само на крака, като всичко ще бъде ново и модерно. Градежът се забави именно заради сметките по проекта, които набъбнаха. Той реално стартира още миналата година, когато го обявихме. Ако минералната вода от извора в Полски Тръмбеш един ден стигне до болницата, може да включим и нея, но засега водолечението ще бъде с минерализирана обикновена вода. Първоначалното намерение на хората, които създадоха тази болница, бе да има минерална вода и заради това името е такова, но има неща, които не зависят от нас“, обясни още д-р Иван Чернев. Той съобщи още, че в момента на втория етаж на лечебницата за рехабилитация и продължително лечение се прави ремонт.

ДРУГАТА ИДЕЯ, КОЯТО ОЩЕ Е В СЪВСЕМ СУРОВ ВИД, Е НА ПОКРИВА НА болницата да се сложат фотоволтаици. Сега по темата обаче се прави съвместно проучване заедно с общината, защото сградата е нейна собственост.

Огромният бойлер, който пести ток чрез фотосолар.

Може да се сложи централа на покрива върху 600 кв. м, която да захранва няколко сгради. Частното лечебно заведение вече има фотосоларна система в сградата чрез бойлер от 1000 литра и няколко панела, която работи от месеци и спестява доста пари за ток. Бъдещият фотоволтаик преди всичко ще захранва болницата, а при остатък на енергия ще дава и на други сгради в центъра. Тази идея може да бъде реализирана по проект, ако бъде одобрен.

Засега по процедура „МИГ Павликени и Полски Тръмбеш – По-добро здраве и работоспособност на заетите лица в предприятията на територията на общините Павликени и Полски Тръмбеш“е завършен проектът за 27 723 лв. С него са осигурени социални придобивки за работещите в Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация „Минерални бани“ чрез оборудване на местата за краткотраен отдих и хранене и за физическа култура и спорт. Подменена е и дограмата на специално оборудваните помещения. Помещението за физическа култура и спорт е оборудвано с фитнес уреди. Целта на създаване на специално помещение за спорт е да се преодолее статичното натоварване на долните крайници и да се намали стресът при работа на персонала.

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ „Минерални бани“ подписа договор с

Пристройката с топла връзка в двора на сградата.

Общината за 10 години преди една година, след като фирмата спечели обявения конкурс за още площи за болнична помощ. Месечният наем ще бъде 910 лева. Преди това общинските съветници решиха да отдадат под наем за десет години още части от сградата. Така лечебницата вече имаше мотивация да стартира проекта си за водолечение, който вече има видим резултат. Новите помещения на сградата, която е собственост на Общината, са на четвъртия и третия етаж, кухня и перално на първия етаж и външен терен от 770 кв. м в двора. В останалата част от бившата общинска болница, закрита от държавата преди години, се намира градската поликлиника. Община Полски Тръмбеш е сред малкото общини, които не позволиха сградата на болницата да бъде приватизирана или разпродадена след фалит, какъвто не беше допуснат. Частната лечебница има 115 легла за физиотерапия и 15 за продължително лечение. Заради пандемията напоследък има 50% откази от резервация. Независимо от това болницата прави безплатни антигенни тестове за своя сметка на пациентите. В началото на ноември стартира и безплатна кампания чрез спонсори за физиотерапия на хора от малки населени места в региона и извън него, които нямат достъп до тази медицинска услуга.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

One thought on “Частната болница „Минерални бани” строи зала за водолечение с минерализирана вода за над 500 000 лв.

  • 24.11.2021 в 10:03
    Permalink

    За тези неща според мен трябва много да се застъпва държавата или общината. Това са дадености от, които може да спечелят всички. Такива богатства се разхищават за съжаление. Така е и с Вонеща вода, трябва да се развият всички натурални минерални извори у нас. За доброто на нас и за да се засили туризмът.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *