Над 30 визи за проектиране и над 22 разрешителни за строеж на фотоволтаици

Над 30 визи за проектиране и над 22 разрешителни за строеж на фотоволтаични централи са постъпили при главния архитект на община Полски Тръмбеш Станимир Величков към края на ноември. Интересът е много сериозен към този бизнес, а освен това вече има инвестиции в частни терени в общината.

„До момента има 31 визи за проектиране на фотоволтаични електрически електроцентрали с различни мощности до 30 киловата, които са най-много. Визите са за Каранци, Иванча, за Орловец има пет, Обединение, Полски Тръмбеш, Петко Каравелово, Павел, Стефан Стамболово, Страхилово. Само в града са три визи. Освен това имаме 22 разрешителни за строеж на фотоволтаици. 90% от инвестиционните намерения са на фирми, много малко има от физически лица”, пресметна арх. Величков. Имало и доста проучвания за такива централи, като например идеята болница „Минерални бани” да има на покрива си такава централа. Повечето от фирмите са от Велико Търново и Бяла, има и от Благоевград.

Интересът към тези централи се дължи на факта, че това е една много добра и модерна инвестиция както за физически, така и за юридически лица. Физическите могат да покриват собствените си нужди от ток, фирмите могат да си намалят разходите за производство и да продават енергията на борсова цена, ако искат. Инвестицията е относително понятие и зависи коя фирма ще изгражда централата, какви панели и конструкция ще бъдат закупени и монтирани, дали ще бъде на покрив, или на земя, където е по-скъпо. На покрива се пести място от собствения терен и там конструкцията е по-лека. Една 30-киловолтова централа струва между 40 000 и 50 000 лева.

От своя страна община Полски Тръмбеш предвижда изграждането на соларни паркове върху общински сгради с повишена консумация на енергия. За целта е подписан договор с фирма за извършване на енергийно обследване на четири общински сгради: хотел „Есперанто”, Домашен социален патронаж, Център за обществена подкрепа и сградата на Общинска администрация. След извършване на обследването ще бъдат предложени мерки за намаляване разходите на енергия и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Идеята е чрез тази енергия да се захранват общинските сгради, а при излишъци тя да се продава на свободния пазар. Предвижда се при целесъобразност финансирането да е с ЕСКО договори, чрез които да не се натоварва бюджетът на общината.

Станимир Величков е главен архитект от три години. Според него в община Полски Тръмбеш има хора, които строят с идея за нови бизнес начинания. Има вече две разрешения за строеж на две автомивки в Полски Тръмбеш, като едната е въведена в експлоатация. Другите строителни обекти са складове за селскостопанска продукция. По думите на 33-годишния гл. архитект ще се започва и процедура за кръгово кръстовище на входа на Обединение с пари на АПИ, а за обекта има направен ПУП. Другото ново, което ще се строи, е бензиностанция край Куцина, на главния път, където допреди години имаше такава. Новата бензиностанция е на друга фирма, която е закупила терена и има одобрен инвестиционен проект за 1,5 млн. лв.

Освен че е главен архитект на община Полски Тръмбеш, арх. Величков има архитектурно бюро във Велико Търново и се занимава с проектиране на различни сгради, включително и на фотоволтаични централи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *